Miskolc

2019.08.23. 17:00

Ásványvízből és gyógyvízből is van bőven

A Miskolci Egyetemen Nemzetközi Tudományos Konferenciát tartanak a Kárpát-medence ásványvizeiről.

A négy országból érkező, közel 85 kutató fontosnak tartja a témában a folyamatos együtt gondolkodást.

Óvni kell

– A Kárpát-medencében nagyon gazdagok vagyunk ásványvízben és gyógyvízben, azonban véges a készlet, óvni kell, megfelelően gazdálkodni vele – mondta prof. dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja. – A gyógyászati célú felhasználás mellett ezek a vizek geotermikus hasznosításra, megújulóenergia-termelésre is alkalmasak. Széles a témakör, rengeteg megoldandó tudományos problémával – hangsúlyozta a professzor. Minden évben szokott lenni valami specialitás, amit fókuszba állítanak. Az idei év fő témája a gyógy­víz, melynek hatásait empirikus megfigyelésekre alapozták korábban különböző fürdőhelyeken, kórházakban. A tudomány ma már lehetővé teszi, hogy ezeket a gyógyhatásokat evidencia alapú klinikai kísérletsorozatokra helyezik – emelte ki a dékán. Ebben olyan jó partnerekre is akadtak, mint a Parádfürdői Állami Kórház és a Miskolci Fürdő Kft., ahol már megindultak az ilyen jellegű kutatások.

Számos találgatás kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e ásványvizet fogyasztanunk vagy a csapból folyó vizet igyuk inkább. Szűcs Péter professzor véleménye szerint az ásványvíz esetében pozitívként említhető, hogy palackozva vihetjük magunkkal, továbbá semmilyen kezelésben nem részesül. Hátrány viszont a műanyag palackok ára és újrahasznosításának problémája. Illetve, hogy a műanyagból mikrokomponensek oldódhatnak az ásványvízbe. Az ivóvíz hazánkban elérhetné bizonyos esetekben akár az ásványvíz minősítést is. A lillafüredi ásványvíz például összetételét tekintve a Bükkre jellemző karsztvízkomponenst mutatja. Gyakorlatilag mi az ivóvízhálózatban ezt isszuk – mondta a dékán. Az viszont kétségtelen, hogy a vezetékrendszerekben némi klórozást ír elő a jogszabály.

Igazi kincs

Az ivóvízellátásunk világszínvonalú, az ásványvizek tekintetében pedig széles választékkal rendelkezünk. Mintegy 200 különböző vízösszetételű ásványvíz van Magyarországon, ebből legalább 50 megtalálható kereskedelmi forgalomban. A világ számos táján még az iható vizet sem tudják biztosítani, e tekintetben tehát szerencsések vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában