támadás

2019.06.14. 16:03

Húszi drónokat lőtt le a szaúdi légvédelem

Öt, Jemenből érkező, robbanószerekkel megrakott drónt fogott el és semmisített meg pénteken a szaúdi légvédelem – közölte a jemeni húszi lázadók ellen harcoló, Rijád vezette szövetség szóvivője.

Turki al-Máliki hozzátette, hogy a pilóta nélküli repülőgépekkel a síita húszik ismét a királyság délnyugati részén fekvő Abha polgári repülőterét vették célba. Kijelentette: Szaúd-Arábia fenntartja magának a jogot, hogy megfelelő válaszlépéseket tegyen. Pénteken a húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió megerősítette a hírt.

Szerdára virradóra a húszik manőverező robotrepülőgéppel már támadást hajtottak végre a jemeni határtól 200 kilométerre északra található repülőtér ellen, és akkor 26-an megsebesültek. Ekkor a felkelők több vezetője az al-Maszírának azt mondta, folytatni fogják a Szaúd-Arábia elleni támadásokat.

Háled bin Szalmán szaúd-arábiai védelmiminiszter-helyettes csütörtökön a húszikat egyebek közt fegyverrel is támogató Iránt tette felelőssé a repülőteret ért támadásért, és arra figyelmeztette Teheránt, hogy a hozzá kapcsolódó csoportok ellenséges tevékenységeinek súlyos következményei lesznek.

A húszik az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában