Tokaj

2019.10.02. 16:30

Nagyon készülnek a város legnagyobb rendezvényére

Idén is több ezer látogatót várnak Tokajba október első hétvégéjén.

Erdős József

A Tokaji Szüreti Napok nemcsak a történelmi kisváros, hanem a térség legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye is egyben. Az 1930-as évektől megtartott mulatságon a hagyományőrzés mellett a szórakozásé és természetesen a boré a főszerep.

A város főterén hegyaljai borászatok kínálják majd legjobb boraikat, de a Tokajban működő pincészetek egy jó része is meghosszabbított nyitvatartással készül a rendezvényre. A szervezők elmondása szerint pár éve a reneszánszukat élő pálinkák is egyre keresettebbek Tokajban, így ebből is lesz bőven kínálat.

Összeadják a szőlőt

A tokaj-hegyaljai Polgármesterek Bora alapanyagának jelentős részét ugyan már elkezdte feldolgozni a Grand Tokaj, a jelképes összeadást azonban a rendezvény hivatalos megnyitóján tartják. A hagyomány szerint mind a huszonhét település vezetője egy kis puttony szőlőt és egy pohár aszút hoz magával a szüreti napokra, ahol azt a közösbe öntik, jelképezve ezzel az összefogást. A 2002 óta tartó hagyományból eredő bor kereskedelmi forgalomba nem kerül, azt a településvezetők reprezentatív célokra használják fel. A Polgármesterek Borához egyébként több mint ötven mázsa szőlőt dolgoz fel az állami borászat, a tapasztalatok alapján öt-hatezer palackot töltenek majd meg az ebből készülő borral.

Három napon át

A Tokaji Szüreti Napok leglátványosabb programeleme a felvonulás, amire minden éven sokan ellátogatnak. A kertvárosból induló és a Kossuth térig menetelő felvonulás összetétele pedig igen változatos, a díszvendégeket szállító hintóktól a mazsoretteken és fúvószenekaron keresztül a hegyaljai hagyományőrzők, valamint a szürettel és a térséggel kapcsolatos installációk színesítik a látványt.

A három nap alatt pedig három színpadon követik egymást a programok, a fellépők névsorában a Magna Cum Laude, a Delta, Zoltán Erika és a Groovehouse is szerepel.

A várba is várnak mindenkit

A rendezvény vasárnapján a főtéri programok mellett tartják A Tokaji Vár Napját is. Rákóczi egykori várát több mint tizenöt év kutatja Makoldi Miklós régész. A várnapon az elmúlt ásatások leleteit és eredményeit is bemutatja, emellett élő történelemórával és bajvívó vitézekkel is várják a látogatókat. EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában