Húsvéti sonka, csokinyúl: sok szabálytalanságot találtak a fogyasztóvédők

Az üzletek 65 százalékában talált szabálytalanságokat a húsvéti élelmiszerekkel kapcsolatban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség márciusi ellenőrzéseik során. Legnagyobb százalékban az úgynevezett “100 forintos” boltok vétettek. A felügyelők több mint 45 millió forintnyi bírságot szabtak ki eddig összesen.

Márciusban csaknem 600 üzletben vizsgálták meg a húsvéti húskészítményeket és a csokoládékat a fogyasztóvédelmi ellenőrök. A legtöbb szabálytalanságot a közép- és észak-magyarországi régiókban, valamint a Dél- Alföldön találták. Az üzlettípusok tekintetében nem volt nagy eltérés: ugyanúgy találtak szabálytalanágokat az áruházláncokban, mint a vidéki kisboltokban. Az úgynevezett “100 forintos” boltok kimagasló részénél, azaz 74 százalékánál találtak hibákat és hiányosságokat – mondta Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A húskészítményeknél a leggyakoribb probléma a szabálytalan jelölés volt, de jellemző volt a nem megfelelő tárolás, az, hogy nem tüntették fel az árat és az átlagárat, valamint nem tudták felmutatni a termék beszerzési bizonylatát. Összesen 57 tonna húst vizsgáltak meg, ebből 10 tonnánál találtak szabálytalanságokat.
284 kilogramm lejárt hús forgalmazását tiltották meg a felügyelők. Egy esetben pedig a raktárban találtak 180 kilogrammnyi lejárt szavatosságú húst, melyek nem voltak megfelelően elkülönítve és megjelölve.

Az édesipari termékeknék 160 tonna árut ellenőriztek a fogyasztóvédők, ennek 16 százalékánál akadtak gondok. A legtöbbször a minőségmegőrzési idő és az egységár nem megfelelő feltüntetése, valamint a nettó tömeg helytelen jelölése miatt intézkedtek a fogyasztóvédők. Gyakori hiba volt még a nem megfelelő megnevezés: ilyenkor a termék összetétele nem indokolta a “csokoládé” megnevezést.
Változatlanul gondot okoz a jól olvashatóság: számos csokitojást olyan apró betűvel címkézték, hogy nem lehet elolvasni tömegét, szavatosságát és az összetételét sem – mondta a főigazgató.

Kedvező eredményt hozott azonban a kalácsok ellenőrzése, melyek minőségében nem találtak nagy problémát, szabálytalanságokat.

16 esetben szabtak ki minőségvédelmi bírságot a fogyasztóvédelmi felügyelők, ennek összege meghaladja a 16,5 millió forintot. A vizsgálatok során 230 alkalommal pedig fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, összesen csaknem 29 millió forintnyit.

Az ellenőrzéseket az elkövetkező héten is folytatják a fogyasztóvédelmi felügyelők. Wittich Tamás felhívta a vásárlók figyelmét, hogy körültekintéssel vásároljanak, és ellenőrizzék a sonkák, csokinyulak, csokitojások címkéjét, szavatosságát.