Húsvéti mérleg: 130 millió forint lejárt szavatosságú termékekért

Csaknem 140 millió forint bírságot szabott ki húsvéti ellenőrzései során az ÁNTSZ. Több mint 1700 esetben bírságolt a hatóság, és egy esetben felfüggesztették vizsgált egység működését. Legtöbb gond a lejárt szavatosságú termékekkel volt.

Március 19. és április 12. között a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával az ÁNTSZ fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett. Az akcióban kiemelten ellenőrizte a kereskedelemben az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit. A hidegkonyhai termékeket laboratóriumban is megvizsgálták, az előfűszerezett húskészítményeket mikrobiológiai szempontból elemezték. A fűszerpaprikát is megvizsgálták, hogy tartalmaz-e mikotoxint és nem engedélyezett színezéket, valamint ellenőrizték a nem engedélyezett tojásfestékek árusítását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az ÁNTSZ pénteki közleményében.

A vizsgálatsorozatban az ÁNTSZ munkatársai 5475 ellenőrzést végeztek, 1731 esetben bírságoltak melynek összege csaknem 140 millió forint volt. 343 esetben határozatban kötelezték a szolgáltatót a hiányosságok pótlására.

A bírságok jelentős része minőségvédelmi bírság volt (több mint 130 millió forintnyi), amelyet lejárt minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása miatt kellett kiszabni 1214 ellenőrzés során.

Jellemző volt még a tisztaság hiánya és a hanyag tárolás is.