Húsvéti mérleg: 100 millós bírságot szabott ki két hivatal

Több mint 100 millió forint bírságot szabott ki húsvéti ellenőrzései során a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) – tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által kiszabott 140 millióval együtt így a három hivatal összesen 240 milliós büntetést rótt ki húsvétkor.

A két hivatal március 19. és április 12. között összesen több mint 8000 helyen végzett ellenőrzést és csaknem 1200 esetben bírságolt.
Az ellenőrzések középpontjában elsősorban a kedvelt húsvéti termékek alkoholos italok, sütőipari áruk, hidegkonyhai és cukrászati termékek álltak.
A leggyakoribb hiba lejárt minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, hiányos, hibás vagy megtévesztő jelölésű, magyar nyelvű jelölés nélküli termékek forgalomba hozatala volt.

Ugyanebben az időszakban tartott fokozott ellenőrzést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is.
Az ÁNTSZ munkatársai több mint 5500 ellenőrzést végeztek és csaknem 1800 esetben bírságoltak, melynek összege 140 millió forint volt.Sporthírek