Friss hírek

2009.09.11. 22:23

Csaknem 400 ezer hallgatónak csöngettek be a felsõoktatásban

<p>Megnyitotta a 2009/10-es felsõoktatási tanévet szombaton a Szegedi Tudományegyetemen Hiller István oktatási és kulturális miniszter, ezzel országosan több mint 386 ezer hallgatónak csöngettek be az egyetemeken és fõiskolákon is. A miniszter a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján bejelentette, hogy biztosan tíz alatt lesz azon kutatóegyetemek száma, amelyek pályázati úton kiemelt finanszírozást kapnak a felsõoktatási költségvetésbõl.</p>

Idén összesen 106 ezren kerültek be valamely felsõoktatási intézménybe, közülük több mint 9200-an szeptembertõl a Szegedi Tudományegyetemen folytathatják tanulmányaikat.

Hiller István beszédében hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az elmúlt évek egyik nagy nyertese, mert képes volt hagyományaira építve megfelelni a minõségi fejlõdés kihívásainak, és magasan átlag feletti teljesítményt nyújtani az oktatás és a kutatás területén is. A miniszter azoknak az intézményeknek, amelyek kevésbé voltak sikeresek az elmúlt években, azt ajánlotta: csatlakozzanak azokhoz, akikkel együttmûködve a siker és a fejlõdés részeseivé válhatnak. A miniszter a bolognai rendszerrel kapcsolatban felmerülõ kételyek kapcsán úgy fogalmazott: "javításra, kritikára szorul, de nem szabad az egész rendszert negligálni".

Szabó Gábor, az SZTE rektora kiemelte: a Felsõoktatási Minõségi Díj elnyerése is azt bizonyítja, hogy a tömegképzést is lehet hatékonyan, a nemzetközi minõséghez igazodó elvárásoknak megfelelõen mûködtetni. A tavalyi évhez képest csaknem 20 százalékkal, több mint 17 ezerrel több hallgató jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük tízezren elsõ helyen jelölték meg az intézményt. Ugyancsak az SZTE eredményességét mutatja, hogy a magyar felsõoktatási intézmények közül ez az egyetem nyerte el a legnagyobb összeget - összesen 20,2 milliárd forintot - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig lezárult pályázatain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!