Húsvéti fesztivál Hollókőn

Hollókő – Megsokszorozódhat húsvétre Hollókő népessége. A 400 lelkes palóc faluba vasárnap és hétfőn ezreket vonthatnak az ünnepi programok. A szállások egy részét már tavaly ilyenkor lefoglalták.

Tizenötezer látogatóra számítanak idén a négyszáz lelkes Hollókő húsvéti fesztiválján – közölte Sztrémi Zsuzsa, a Hollókőért Közalapítvány vezetője.
Az idén húsz éve világörökségként is számon tartott palóc faluban vasárnap reggel fél 10-kor szabadtéri szentmisével, ételáldással és körmenettel indult, hétfőn este pedig táncházzal zárul a programok sora.

Az ófalu bejáratánál felállított színpadon palóc együttesek, versmondók, mesemondók, népdalénekesek lépnek fel. A programok között például várjáték és locsolóversmondó verseny is lesz.

Hollókőn még élnek a húsvéti néphagyományok, így aki az ünnepben oda látogat, az számítson rá, hogy vödörből zúdítanak vizet a nyakába, még ha vendég is.

A faluban kétszáz szálláshely található, az idei húsvétra volt, aki már egy évvel ezelőtt foglalt. A szálláshelyeket értékesítő Hollókőért Közalapítvány a héten már csak a környező települések szálláshelyeit tudta ajánlani.

A zsákfaluban és a környékén – egészen a 21-es útig – hétfő estig jelentős forgalomnövekedésre, torlódásra kell majd számítani. Akik nem jutnak be Hollókőre, azokat buszokkal szállítják majd az ófaluhoz – tette hozzá a Hollókőért Közalapítvány vezetője.