Húsvéti élelmiszer-razzia az országban

Átfogó húsvéti élelmiszer-ellenőrzés kezdődik hétfőn az országban, amely április 15-ig tart. Az ellenőrök a korábbi évekhez hasonlóan idén is várhatóan 10.000 helyen vizsgálják majd a hagyományos húsvéti élelmiszerek minőségét. Elsősorban a sonka, a bárányhús, a tojás, a húsvéti kalács, zöldségek, gyümölcsök, likőrök és borok előállítását, szállítását, tárolását és árusítását vizsgálják. A szabálytalankodók akár több tízmilió forintos bírságot is kaphatnak, illetve elvehetik működési engedélyüket – mondta el Süth Miklós országos főállatorvos hétfői sajtótájékoztatóján.

Húsvéti ellenőrzésre elsősorban azok az élelmiszerárusítók számíthatnak, ahol a korábbi ellenőrzéseken találtak hibákat az ellenőrök, de lakossági bejelentésre is indíthatnak vizsgálatot egy-egy üzletben. A boltok mellett kiemelt ellenőrzést kapnak az élelmiszerelőállító, sőt a takarmányt készítő üzemek is. Búza László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője szerint valamennyi hűtőházat, vágóhidat és húskészítményt előállító telepet ellenőriznek majd az országban, egy-egy ellenőr hetente 5-6 egységet vizsgál majd meg, ami egy vágóhíd esetében 6-10 órás helyszíni munkát jelent. Az ellenőrök vizsgálják majd azt is, hogy azok az állatorvosok, akik az állattartó telepeken ellenőrzik a húsok minőségét megfelelően végzték -e dolgukat. Az ellenőrzések nemcsak munkaidőben, hanem azontúl is tartanak majd.

A hagyományos húsvéti élelmiszerek, így bárányhús, sonka, tojás és kalács minősége mellett fokozottan ellenőrzik majd a szakemberek a primőr zöldségeket és gyümölcsöket, különös tekintettel a salátára, paradicsomra, citurosfélékre és szamócára, valamint a tojáslikőröket, konyakokat és a feltűnően olcsó borokat is. Az ellenőzésben állat-és növényegészségügyi ellenőrök, borvizsgálati szakemberek vesznek részt, az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem munkatársaival.

Ahol szabálytalanságot találnak az ellenőrök, ott lefoglalhatják az árut, akár több tízmilliós bírságot szabhatnak ki, de súlyos esetben az érintett üzem működési engedélyét is visszavonhatják. Süth Miklós a hétfői sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy egy törvénymódosítással szeretnék elérni azt, hogy legkésőbb a jövő év elejétől 30-60 napra korlátozni lehessen azoknak az üzleteknek a működését, ahol nem megfelelő minőségű élelmiszert árulnak és ezeknek az egységnek külön táblán is jelezniük kelljen a vásárlók felé, hogy élelmiszerbiztonsági problémák miatt korlátozott az árusítás.Sporthírek