Húsvét örömhíre: Krisztus feltámadott a halálból…

Debrecen – Évszázadok óta ünnepeljük a keresztyén Húsvétot, de a mai embernek mit üzen Krisztus feltámadása? Szepesi Szilárd görögkatolikus segédlelkészt kérdeztük az ünnep mai aktualitásairól…

“Ha Krisztus nem támadt volna fel, akkor hiábavaló a mi Igehirdetésünk, és hiábavaló a ti hitetek is.”– írja az újszövetségi könyv szerzője.

Jézus Krisztus feltámadt, s ennek földi bizonyítéka az ő üres sírja. A nagyböjtben arra készülünk, hogy meglássuk lélekben húsvéti örömünk kiindulópontját, betekintést nyerjünk az üres sírba és erőt merítsünk belőle– fogalmazott Szepesi Szilárd görögkatolikus segédlelkész. Hozzátette, szó sincs róla, hogy ez az űr lenne hitünk alapja, sokkal inkább az a tény, hogy a sír üres. – Mi, – tette hozzá – akár a római katonák, jól tudjuk, hogy a sír le volt pecsételve, s nem lehetett üres, hisz Jézus testét temették bele. A feltámadáson kívül nincs más emberi magyarázat arra, hogy a későbbiekben üresen találták az üreget. Ha lenne,– fogalmazott a lelkész – azt Jézus ellenfelei kihasználták volna. A feltámadás valóság, amely megerősíti az embert, hogy megélje és továbbadja az örömhírt. Ez Isten húsvéti győzelme a halálon, boldogító erőforrás, minden kor embere számára.