Húsvét. Mit, mikor, miért?

Akt.:
Mezőkövesd, 2018. március 31. Feszület a mezőkövesdi Szent László római katolikus templom előtt nagyszombat este, 2018. március 31-én.
Mezőkövesd, 2018. március 31. Feszület a mezőkövesdi Szent László római katolikus templom előtt nagyszombat este, 2018. március 31-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Miskolc – Nagyszombattól húsvéthétfőig csak három nap, de sok minden történik.

Nagypénteken halt kereszthalált Jézus. A keresztények körében ez a bűn­bánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárakat letakarják, a harangok némák. Nagyszombaton véget ér a 40 napos böjt, és újra megszólalnak a harangok. Legjelentősebb eseményei ennek a napnak a víz-, illetve tűzszentelés. Katolikus templomokban a gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtják meg. Az új tűz gyújtása a remény szimbóluma is. Jellegzetes szokás még a feltámadási körmenet szombat estéjén.

Vasárnap: megszentelés

Húsvét vasárnapján ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. Ünneplése a VIII. század körül vált általánossá, bár már a III. századból vannak adatok, melyek a húsvétvasárnap megünneplésére utalnak. Ezen a napon a reggeli mosdóvízbe sok helyütt piros tojást tettek, ennek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Női munkákat tiltó nap volt, nem szabadott seperni, főzni és mosni sem. Az állatokat sem fogták be ezen a napon. A húsvéti szertartásokhoz kapcsolódik az ételszentelés szokása. A sonkát, bárányt, tojást, kalácsot a templomban megszenteltették, ezután mágikus erőt tulajdonítottak neki. A morzsából vittek az állatoknak is, hogy jól szaporodjanak, egészségesek maradjanak. A sonka csontját a gyümölcsfára akasztották vagy a földekre vitték a jó termés reményében.

Vasárnap hajnalán szokásban volt a Jézuskeresés. Ilyenkor sorban felkeresték a falubéli kereszteket. A Zöldág-járás szép szokása tipikus tavaszi, a természet megújhodását ünneplő énekes játék. A lányok kettes sorban állva, felemelt kezükből sátrat formálva, énekelve haladtak végig a falun (Bújj, bújj zöld ág…). Bizonyos vidékeken szokás a vasárnapi napfelkeltét valamely magaslaton nézni, hiszen a felkelő nap is a feltámadás szimbóluma.

Hétfő: locsolkodás

Húsvéthétfő a magyar nép­életben a locsolkodás napja. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán polgárosodott formában (kölnivízzel locsolás) megmaradt napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a hagyománynak, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Vidéken egykor kútvízzel, vödörből locsolták le a lányokat, ha hideg volt húsvétkor, bizony betegség is származhatott ebből.

Fehérvasárnap vagy mátkáló vasárnap a húsvétot követő vasárnap. A római katolikusoknál a húsvéti ünnepkör zárónapja. Jellegzetes szokása a komálás vagy mátkálás. Komatálat küldtek egymásnak a barátok gyümölccsel, borral, hímes tojással, süteménnyel.

ÉM


Barkaszentelés Debrecenben
Nagyszombat van: sokan nekifogtak, vagy már végeztek is a hímes tojások festésével, a házat körbelengi a fazékban puhuló sonka illata. Csak csendesen vannak még, hiszen a negyvennapos böjt, készülődés végére érünk éppen, de még nem virradt fel az öröm napja. Forgács Bernadett írása. Estére szedel...

Interjú dr. Bárdos Györggyel, az ELTE professzorával
Budapest, Miskolc - Ingoványos terület ez, óriási nyomás hárul ránk, a közvélemény elvárja, bizonyítsuk be, hogy a mennyország létezik. Interjú dr. Bárdos Györggyel, az ELTE professzorával. „Onnan még nem jött vissza senki” – tartja a mondás, pedig dehogynem. Ősi szakrális szövegek, szépirodalmi ...

Imádkozók a nagycsütörtöki szentmisén az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2018. március 29-én.
Esztergom - Az utolsó vacsora megvilágítja, értelmezi és érzékelhetővé teszi Krisztus megváltó halálának titkát - mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában. Az utolsó vacsorát felidéző szertartáson a bíboros kiemelte: Jézus halála és ...