Friss hírek

2009.04.24. 14:40

Budapest új parkolási rendelete - 30 napon túl akár a pótdíj 50-szeresét is elkérhetik

<p>Harminc napon túl akár a pótdíj ötvenszeresét is fizetheti a parkolási díjjal tartozó autós Budapesten - derült ki az új parkolási rendeletről szóló pénteki sajtóbeszélgetésen. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: jelenleg a fővárosban az egyik legalacsonyabb a pótdíjszorzó, ezért van szükség a módosításra. A szigorítás a 30 napon belüli mulasztásokat is érintené, de alacsonyabb mértékben. Az előterjesztést jövő csütörtöki ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint június 1-től lép hatályba, de egyes rendelkezései jövő év január 1-jétől lesznek érvényesek.</p>

A rendelet emelné a fővárosi parkolási díjakat. A várakozási övezetek két kiemelt és négy normál díjövezetbe tartoznának. A két kiemelt övezet a Budai Vár és a Margitsziget lenne, míg a négy övezet a főváros gyűrűs szerkezetét követi. A legdrágább területeken két BKV-jegy ára, azaz óránként 580 forint lenne a parkolási díj maximális összege, a legkisebb tarifa pedig egy BKV-jegy árának fele, 145 forint lenne. Az autósok túlnyomó része által használt négy övezetben óránként 360 és 145 forint között mozognak majd a tarifák. Kibővítenék a fizetős övezetek területét, a Nagykörúton belül belül pedig este 8 óráig kellene fizetni. Az elképzelések szerint a jövőben lakásonként csak két lakossági parkolási engedélyt lehet majd kiadni. Az első ingyenes, míg a második kedvezményes lesz.

A főpolgármester-helyettes szerint a módosítások nem a bevételszerzést szolgálják, hanem azt, hogy a közösségi közlekedés kerüljön kedvezőbb helyzetbe az egyéni közlekedéssel szemben. A rendelet-tervezet engedményeket is tartalmaz: az évi két alkalom helyett ezentúl havonta egyszer fogadják majd el, ha valaki utólag mutatja be a parkolójegyét. Az új szabályozással megteremtenék az eddig hiányolt átjárhatóságot is a társaságok között. Most ugyanis előfordulhat olyan eset, hogy az autós véletlenül az egy sarokkal arrébb lévő, másik társasághoz tartozó automatából vásárol jegyet, amiért megbüntetik.

A civil szervezetek javaslatára bevezetnék az 5 perces türelmi időt is. Ez azt jelenti, hogy ha valakit már az óra első percében megbüntetnek, de még az ötödik percben vesz egy parkolójegyet, eltörlik a büntetést. Ezt havonta egy alkalommal, összesen tehát évente 12-szer lehet megtenni. Szmogriadó esetén a közlekedésből kitiltott járművek után nem kellene parkolási díjat fizetni.

Hagyó Miklós elmondta: ebben az évben összesen 11 új mélygarázs-beruházást készítenek elő, mivel jelenleg a budapesti parkolóhelyek 90 százaléka a földfelszín felett található, ami messze elmarad az Európában megszokott 50 százaléktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!