Hurrikán-figyelmeztetés az amerikai partoknál a Dolly miatt

Figyelmeztetést adott ki a miami központú Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) kedden a Dolly névre keresztelt trópusi viharral kapcsolatban, amely a Mexikói-öböl felé tartva 24 órán belül hurrikánná alakulhat.

“A texasi Brownsville-től Port O’Connorig hurrikán-figyelmeztetés van érvényben, amely Mexikó északkeleti partjait is érinti” – közölte közép-európai idő szerint kedd hajnalban a Nemzeti Hurrikán Központ. A figyelmeztetés szerint – amely az élet- és vagyonbiztonság megóvására sürgeti a hatóságokat – a jelzett térségben hurrikán várható a következő 24 órában.

Az előrejelzés kiadása idején a vihar mintegy ötszáz kilométerre délkeletre volt az amerikai Brownsville városától, és nyugati irányban haladt a part felé. A trópusi vihart óránként majdnem 85 kilométeres sebességgel fújó szelek kísérik, de az egyes széllökések ennél erősebbek is lehetnek. Az NHC szerint a szárazföldig elérve a Dolly várhatóan hurrikánná erősödik, és akár árhullámmal is fenyegetheti a partvidéket.

A Nemzeti Hurrikán Központ korábban különösen viharos időjárást jósolt a júniustól novemberig tartó időszakra, amelyben az előrejelzések szerint kilenc hurrikán és 12 trópusi vihar is elképzelhető az Atlanti-óceán térségében. Szakértők szerint a fenyegetett térségekben élő mintegy 35 millió amerikai nincs megfelelően felkészülve a viharos időjárás okozta természeti katasztrófákra.