Hunvald-ügy – Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az egykori polgármester előzetesének beszámítását

Szeged – Jogerős végzésével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Hunvald György egykori VII. kerületi polgármester által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámítását a rá két ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésbe – tájékoztatta a táblabíróság kedden az MTI-t.

Korábbi közleményét kiegészítve, részben megváltoztatva az ítélőtábla közölte, hogy a volt szocialista országgyűlési képviselő ügyében összbüntetési eljárásnak van helye, amely a kiszabott szabadságvesztés büntetéseket egy ítéletben foglalja össze. A szabadságvesztés mértékét az ügyben eljáró bíróság állapítja meg.

A Kúria 2014. július elsején jogerősen egy év börtönre ítélte a politikust az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. A Szegedi Ítélőtábla pedig idén április 25-én jogerősen két és fél év börtönnel sújtotta az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt.

Az elítélt két részletben hozzávetőleg két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. A vádlott ellen két jogerős ítélet született, és mindkét büntetésébe beszámították – az ítélőtábla szerint tévesen – a kényszerintézkedések teljes időtartamát.

A táblabíróság összegzése szerint Hunvald György a rá kiszabott összesen három év hat hónap börtönbüntetésből eddig mintegy két és fél évet töltött előzetes fogva tartásban, vagyis még csaknem egy év büntetés letöltésére kellene börtönbe vonulnia, amelyből – mivel a feltételes szabadon bocsátás kedvezményéből nincs kizárva – korábban szabadulhat.

A hatályos jogszabályok alapján az összbüntetés tartamát úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki. Nem lehet kevesebb, mint a súlyosabb büntetés teljes időtartamának és az enyhébb harmadának az összege, és nem haladhatja meg a büntetések együttes tartamát.

– MTI –