Magyarország

2010.01.14. 17:20

Változik a mobiltelefonálás szombattól

<p>Változnak a mobiltelefonálás szabályai néhány nap múlva: szombattól már minden telefonszám elé tárcsázni kell a 0620, 0630, 0670-es elõhívót vagy a +3620, +3630, +3670-es számot.</p>

Így tehát már nem lesz elég hálózaton belül sem az eredeti hétszámjegyû számot hívni, minden esetben a teljes telefonszám mind a tizenegy számjegyére szükség lesz. Azt, aki elvéti, hangüzenetben figyelmeztetik majd az új szabályokra.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom társaság hálózatában jelentõsen csökkent azok száma, akik csak a hétjegyû telefonszám megadásával indították el hálózaton belül a telefonhívást vagy az SMS, MMS küldését. Viszont még mindig sokan vannak, akik így használják telefonjukat. A mobiltársaságok és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy szombaton nulla órától erre már nem lesz lehetõség. Minden esetben ki kell írni ugyanis a telefonszám elé a 0620, 0630, 0670 vagy a +3620, +3630, +3670-es elõhívót. Amennyiben valaki szombat után is a régi - hét számjegybõl álló - formátumot használja, nem lesz sikeres a hívás. Egy hangüzenetet hall majd a helyes tárcsázásról. Ezért nem kell fizetni.

A szolgáltatók azt javasolják mindenkinek, hogy nézzék át a telefonban eltárolt telefonszámaikat csakúgy, mint például a SIM kártyával mûködõ riasztókat: a belföldön és külföldön is egyaránt használható nemzetközi formátumot használják inkább, azaz a +3620, +3630 vagy a +3670-es elõhívót - olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a hírközlési fogyasztói jogok képviselõje (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone közös közleményében.

A változtatásra azért volt szükség, mert egyre kevesebb a szolgáltatók által kiadható telefonszám. November végén a három hazai mobiltársaság ügyfeleinek száma meghaladta a 11,6 milliót és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A mostani változással és egy kormányrendelet módosításával viszont csaknem hatmillióval bõvülnek a kiadható telefonszámok. Ezután egyébként az elõfizetõi számok 0-ával és 1-gyel is kezdõdhetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!