Humánusabb menekültpolitika Ausztráliában

Humánusabb menekültpolitikát ígért kedden az ausztrál bevándorlási miniszter az országba érkezőknek. A legtöbb menedékkérőt ezentúl érkezésükkor nem zárják automatikusan, hosszú időre börtönbe.

A változást Kevin Rudd kormányfő balközép Munkáspártja vezeti be. A menekülteket eddig akár évekig is táborokban tartották. Chris Evans bevándorlási miniszter szerint a jövőben az olyan menekültek, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra, kapnak egy esélyt a beilleszkedésre, amint vízumhelyzetük tisztázódik. Ígérik, hogy fölgyorsítják a vízumok elbírálását is.

Az új rendszer szerint a menekültek fogva tartását háromhavonta felülvizsgálják. Ha valakit hat hónapnál tovább tartanak bezárva, annak helyzetét ombudsman fogja vizsgálni. Gyerekes családokat pedig többé nem zárnak be táborokba. Ez volt az egyik legellentmondásosabb és legtöbbet támadott eleme az ausztrál bevándorlási politikának.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy megnyitják a kapukat a bevándorlók előtt. Egyszerűen humánusabb bánásmódot ígérnek a menekülteknek.

A miniszter mióta átvette a tárcát, 72 fogva tartott ügyét vizsgálta felül, és megállapította, hogy 31-et nem kellett volna elzárni. A korábbi konzervatív kormány hite szerint az azonnali elzárás elriasztja a bevándorlókat. Evans azonban ezt nem tartja humánusnak és hatékonynak sem, mert mint mondta: ezek az emberek sokszor sokkal rosszabb körülmények közül érkeznek, mintsem a fogva tartás elrettentené őket.Sporthírek