Humanitárius vészhelyzet Olaszországban

Humanitárius vészhelyzetet hirdetett az olasz kormány szombat este, miután több ezer észak-afrikai menekült érkezett az ország déli részébe. A legtöbben Tunéziából érkeztek, akik a válság elől menekülnek északra.

A vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a helyi hatóságoknak, hogy “megtegyék az azonnali, szükséges lépéseket a helyzet ellenőrzésére, és az Észak-Afrikából elmenekült emberek ellátására”. Ezzel kormányzati forrásokhoz is juthatnak egyes települések, amelyek már nem tudnak megbirkózni a menekülthullámmal.

A menekültek többsége Tunéziából érkezett elsősorban a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ahol szerda óta csaknem 4 ezer ember ért partot. Az észak-afrikaiak kis halászhajókkal érkeztek, sokakat a parti őrség fedezett fel, és vitt a szigetre. Kiszállás után takarót és orvosi ellátást kaptak. Több százan a szabad ég alatt aludtak, mert a hatóságok nem tudták elszállásolni őket, de voltak, akiket helyi hotelekben helyeztek el.

Az olasz hatóságok valamennyi menekültet át akarják telepíteni a dél-olaszországi menekülttáborokba. Repülővel és hajóval a többségüket már elszállították, de szombaton még mindig ezren voltak Lampedusán.

-Független Hírügynökség-Sporthírek