Hullámtörő Egyesület a pénzügyi kultúráért – Hogyan lesz nyugdíjunk?

Hullámtörő Egyesület a pénzügyi kultúráért
Hullámtörő Egyesület a pénzügyi kultúráért
A Hullámtörő Egyesület civil kezdeményezésként programot indított a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. A következő hetekben, minden szerdán, rövid összefoglalót adunk közre az Egyesület által, a legfontosabb témákban rendezett felvilágosító előadásokról a HAON oldalán. E sorozat kilencedik cikkét olvashatják.

A nyugdíjtőke felépítése

A múlt heti cikkünkben, mely a jelenlegi nyugdíjrendszerünk alig feloldható problémáit elemezte, megállapítottuk: A mindenkinek járó megfelelő ellátásban bízni immár naivság. Ami alanyi jogon járhat a jövőben, az egy megélhetési szint alatti juttatás, a többlet ellátás az öngondoskodás sikerétől függ.

Bármennyire sérti igazságérzetünket, a befizetett nyugdíjjárulékaink inkább adóként működnek, mint biztosításként vagy nyugdíj-megtakarításként. Jegyzik és számolják ugyan a befizetett járulékainkat és a szolgálati időnket a nyugdíj összegének megállapításakor, de hogy ezek milyen értéket fognak képviselni, mindig az akkor éppen érvényben lévő törvénytől, illetve a nyugdíj-költségvetéstől fog függni.  Ahogyan romlik a nyugdíjkassza helyzete, úgy fog romlani a befizetett járulékaink jövedelemértéke.

Nincs más választásunk, mint hogy nyugdíjigényünket saját megtakarításainkkal biztosítsuk. Meg kell tanulnunk hosszú távon is (30-40 év) gondolkodni pénzügyeinket illetően. Olyan tőkét és vagyont felhalmozni, ami biztosíthatja a hivatalosan megállapított juttatáson kívül szükséges kiegészítő összegeket. Egy 200 000 Ft havi bruttó bér esetén, ugyanekkora mai értéken számított nyugdíjösszeghez 35-40 milliós kiegészítő tőke szükséges a nyugdíjrendszerből kapott járandóságon kívül.

Ez az összeg óriásinak tűnik első látásra. Azonban rendszeres, következetes előtakarékossággal mindenki számára megvalósítható, jövedelmének arányaihoz viszonyítottan! Ahhoz ugyanis, hogy reálértéken számítva hasonló jövedelemből gazdálkodhassunk nyugdíjas éveinkben, mint most (vagyis ne szenvedjünk jelentős életszínvonal csökkenést), 6%-os hozammal, átlagosan 5%-os inflációval számolva 35 éven keresztül fizetésünk csupán 6-6,5%-át kellene félretennünk és összegyűjtenünk. Egy kis gondossággal, szakember segítségével, egy korszerűbb, tőkepiaci megtakarítási konstrukcióban, a hozam akár 7 és10% közé is emelkedhet biztonságosan, hosszútávon.

Jövedelmünk 6%-a olyan töredékösszeg, amiről gyakran, a hónap elteltével, azt sem tudjuk mire költöttük el. Ezért nem éreznénk hiányát, ha vásárlás helyett, tartalékaink építésére használtuk volna. Vagyis olyan kiadást képzünk belőle, ami a jövőben bevételeink alapjait teremtheti meg.

Nem szabad azt sem elfelejteni, ha valakinek megfelelő összegű nyugdíjtartalékai képződnek, nem csak anyagi kiszolgáltatottságát szüntetheti meg időskorában, hanem talán abban is szabadabban dönthet, mikor akar végre megpihenni a mindennapi munkakötelezettség jelentette teher alól. Mert sajnos az is igaz, hogy minél többet és hosszabban dolgozunk a nyugdíjkorhatár és a megfelelő szintű nyugdíjösszeg elérése érdekében, annál kevesebb ideig élvezhetjük annak áldásait.

Ha kezdeményezésünkről  és programjainkról további információkra kíváncsi, az alábbi elérhetőségen tájékozódhat: webcím: www.hullamtoro.hu, e-mail: hullamtoro@hullamtoro.hu, tel: +36-30-8619052.

Hullámtörő Egyesület a pénzügyi kultúráért