Hulladékgazdálkodás: nem egyszerű kérdés

Akt.:
Azonos minőségű szolgáltatást akarnak mindenhol a hulladékgazdálkodásban
Azonos minőségű szolgáltatást akarnak mindenhol a hulladékgazdálkodásban - © Fotó: ÉM
Tiszaújváros – Tárgyalás helyett csak tájékozódott Tiszaújváros képviselő-testülete rendkívüli ülésén.

„A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggésben meglehetősen sok változás történt az elmúlt években – mondta dr. Juhos Szabolcs jegyző a város internetes honlapján. – Néhány évvel ezelőtt elindult egy integrációs folyamat, aminek eredményeképpen megyei szinten egy egységes közszolgáltató jött létre, aki rendelkezik a szükséges engedélyekkel, egyébként az alvállalkozók révén látja el a feladatot…”

Mint megtudtuk, Tiszaújváros hulladékgazdálkodás szempontjából két társulás tagja. Hulladéklerakás tekintetében a Heves megyei társulásnak, hulladékgyűjtés, kezelés tekintetében pedig az úgynevezett ÉMRKH társulásnak a tagja. Ez utóbbinak a megszűnéséről kell majd döntést hoznia a képviselő-testületnek. A döntés azonban nem születhetett meg a rendkívüli közgyűlésen, mert a társulási tanács előtte nem hozott döntést ebben a kérdésben, mivel jogi akadályok merültek fel. A társulás megszűnése uniós projektekkel van összefüggésben.

Azonos színvonal a cél

A tiszaújvárosi képviselők azt a tájékoztatást kapták, hogy 10-11 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a megyében a közeljövőben. A projektek célja, hogy megyei szinten valamennyi településen egységes hulladékgazdálkodási színvonal teremtődjön meg.

A megyében jelenleg meglévő hat társulásból csak háromnak kell működnie a jövőben, tekintettel arra, hogy az a három társulás pályázott a projektekre. Tiszaújvárosnak a miskolci társuláshoz kell majd csatlakoznia, a tervek szerint augusztus 1-jei hatállyal, az előbb említett cél elérése érdekében, hogy valamennyi település részesülhessen az uniós fejlesztésekből.

A döntést vélhetően rendkívüli testületi ülésen kell majd meghozni.

ÉM-TU