Hugo Chavez venezuelai elnök Moszkvába érkezett

Hugo Chavez venezuelai államfő két napos látogatásra Moszkvába érkezett kedden, hogy stratégiai megbeszéléseket folytasson a két ország közötti politikai, gazdasági és védelmi együttműködésről. Az Amerika-ellenes megnyilatkozásairól ismert dél-amerikai elnök látogatása során találkozni fog Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, valamint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel is.

Megérkezése után Chavez azt mondta, hogy Oroszországnak és Venezuelának a jövőben stratégiai partnereknek kellene lenniük mind a kőolajipar, mind katonai-technikai együttműködés területén. Chavez szerint “ez garantálhatja Venezuela szuverenitását, amit jelenleg az Egyesült Államok fenyeget.”

A venezuelai államfő orosz féllel folytatandó megbeszélései várhatóan főleg a fegyvervásárlásra fognak fókuszálni. A venezuelai küldöttség egyik tagja azt nyilatkozta, hogy több, ezzel kapcsolatos szerződés aláírásában bíznak, hozzátéve, hogy elképzelhető, hogy orosz gyártmányú tankokat és tengeralattjárókat is vásárolnak.

A megbeszéléseken valószínűleg szóba kerülnek majd gazdasági együttműködéssel kapcsolatos projektek is. Ezekben orosz részről érintettek a Gazprom gázipari-, a Lukoil olajipari- és a Rusal alumíniumipari óriásvállalatok. Emellett egy orosz-venezuelai bankot is létrehoznának a közös projektek finanszírozására.

Az 53 éves Hugo Chavez a héten, európai körútján Fehéroroszországba is ellátogat, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió országai is diktatúrának tartanak.Sporthírek