Hubay György lemondott az önkormányzati képviselőségről, időközi választást kell tartani

Akt.:
Hubay György lemondott az önkormányzati képviselőségről
Hubay György lemondott az önkormányzati képviselőségről - © Fotó: Bujdos Tibor/ÉM-archív
Miskolc – Lemondott miskolci önkormányzati képviselői képviselői megbízatásáról az április 8-i parlamenti választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es választókerületben országgyűlési képviselővé választott fideszes Hubay György.

Ezt Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése rendkívüli ülésén ügyrendi hozzászólásában jelentette be. A lemondásra azért volt szükség, mert az országgyűlési képviselőséggel összeférhetetlen az önkormányzati képviselőség. A megválasztott országgyűlési képviselőnek a mandátum átvételétől számítva 30 napja van az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Hubay Györgyöt, a 2014-es önkormányzati választáson delegálták a 12-es körzetből egyéni önkormányzati képviselőnek. Ez azt jelenti, hogy a törvény szerint időközi választást kell tartani az érintett miskolci körzetben. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője érdeklődésünkre elmondta, hogy a lemondásról tájékoztatják a helyi választási bizottságot, amely – szándékok szerint – a lehető leghamarabbi időpontra kitűzheti az időközi választást. Hubay György a közgyűlés Rendészeti Bizottságának elnöke is volt, így a képviselőknek a bizottság élére új elnököt kell választaniuk majd.

Hubay György felszólalásában elmondta, hogy amikor 2014-ben önkormányzati képviselővé választották, nem gondolta, hogy a ciklus felét alig elhagyva ott fog állni a pulpituson és bejelenti lemondását az önkormányzati képviselőségről. „Egy igen sikeres választás van mögöttünk, amelyen a választók bizalmából két kormánypárti jelölt – Csöbör Katalin újre én pedig először – szerzett mandátumot Miskolc képviseletére a törvényhozásban.” Mint elmondta a munka nem ér véget a választással, a továbbiakban minden erejével Miskolc érdekeit akarja képviselni. Kiváló a kapcsolata dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével és a jövőben is közösen dolgoznak együtt a város fejlődése érdekében.

A miskolci közgyűlés tagjai közül – várhatóan – még Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati frakcióvezetője tesz majd hasonló bejelentést. Jakab Péter az önkormányzatba pártja listájáról jutott be. A mostani választáson a Jobbik országos listáján szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Rá is érvényes a 30 napos határidő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

ÉM-SZB