Éhségsztrájkkal a körbetartozások ellen – RTL Klub

Egy érdi építési vállalkozó éhségsztrájkba kezdett, mert az a cég, amelyiknek dolgozott, hónapok óta tartozik neki 10 millió forinttal. Az építőiparban nem ritka a hasonló elmaradás. A körbetartozások felszámolására alakult munkacsoport már több javaslatot is tett. Például csak kijelölt bíróságok ítélkezhetnének az építőipari vállalkozók közti perekben, rövid idő alatt – számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy vállalkozó tavaly ősszel vállalta el egy épülő társasház kifestését. A munka elkészült, de azt mondja, az érte járó 10 millió forintot azóta sem kapta meg. A férfi alvállalkozókkal is dolgoztatott, mivel azonban a pénzt nem kapta meg, így ő maga is sokaknak tartozik.

A körbetartozások felszámolásának kérdése minden párt kampányában szerepelt tavaly, a választások előtt. Novemberben a parlament mégsem szavazta meg a közbeszerzési törvény módosítását. Azt ugyanis még az építőipari vállakozók is túl szigorúnak találták.

Idén januárban munkacsoport alakult a körbetartozások felszámolására. A csoport várhatóan néhány nap múlva terjeszti javaslatait a gazdasági bizottság, majd a parlament elé. A javaslatok között szerepel egy nyilvános, ingyenesen hozzáférhető cégadatbázis létrehozása. Ebben felsorolnák azokat a cégeket, amelyek rosszul vagy egyáltalán nem fizetnek. A munkacsoport javasolja majd a csődtörvény és a közbeszerzési törvény módosítását is.
Fegyverneki Sándor, Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium munkatársa, a munkacsoport tagja elmondta, hogy a közbeszerzések során a hivatali kifizető közzéteszi, ha ő már kifizette a fővállalkozót. Ekkor az már nem mondhatja, hogy nem tudja az alvállalkozóit kifizetni.

Az építőipari vállalkozók közti perekben a tervek szerint csak kijelölt bíróságok ítlékezhetnének, és előre megszabott határidőn belül ítéletet is kell majd hirdetni. Ahhoz, hogy a javaslatok megvalósuljanak, a parlament többségének is meg kell majd azokat szavaznia.Sporthírek