Hírszerző: 25 évig működött együtt a pártállami titkosszolgálattal Kárpáti György

1962 decemberétől egészen 1987 nyaráig együttműködött a pártállami titkosszolgálattal a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György – írja a Hírszerző internetes portál a birtokába került, a sportoló “szolgálati útját” összefoglaló 6-os kartonra hivatkozva. Kárpáti György a hírportál kérdéseire úgy reagált: “nem tud arról”, hogy 1962 és 1987 között együttműködött volna a pártállami titkosszolgálattal.

A Hírszerző birtokába jutott karton szerint a sportoló “Halasi” fedőnéven az 1962. decemberi, “hazafias alapon” történt beszervezése óta a belső reakció elhárításával foglalkozó III/III-as osztállyal állt kapcsolatban, 1964 januárjától pedig a Belügyminisztérium III/II 6/b, kémelhárítással foglalkozó alosztályához tartozott. Az egyik feladata az esetleg disszidálás gondolatával foglalkozó csapattársak kiszűrése lehetett, így például az 1964-es tokiói olimpián az operatív munkát koordináló rendőr őrnagy őt is megemlítette, mint olyan “hálózati személyt”, aki “nagyon lelkiismeretesen és jól” dolgozott.

Kárpáti György a dokumentum tanúsága szerint 1966 nyarától 1987-ig ismét a BM III/III-as osztályához tartozott titkos megbízottként. A hálózat és “Halasi” kapcsolata 1987. augusztus 13-án szakadt meg; a 6-os karton tanúsága szerint azért, mert “Halasi” “bűncselekményt követett el”.

Kárpáti György a Hírszerző érdeklődésére úgy reagált, “nem tud arról”, hogy 1962 és 1987 között együttműködött volna a pártállami titkosszolgálattal; majd rövid gondolkodás után visszautasította, hogy megtekintse a lap birtokába került 6-os kartont – írja cikkében a hírportál, hozzátéve, hogy a sportoló nem reagált arra a felvetésre, amely szerint 1987 nyarán “bűncselekmény elkövetése miatt” zárták volna ki a Belügyminisztérium állományából.

A Hírszerző megemlíti, hogy Kárpáti György nyilvános politikai szerepet csak az ezredforduló után vállalt; 2002 után Orbán Viktor mögött tűnt föl a Fidesz-rendezvényeken; 2003-tól pedig a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában tevékenykedik.