Hírességek az ittas vezetés ellen

Bajor Imre színművész, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Palik László autóversenyző, a rendőrség vezetői és több neves multinacionális cég irányítója is aláírta a józan közlekedésre felszólító chartát kedden délelőtt Budapesten. A dokumentum aláírói azt fejezik ki, hogy elítélik az ittas vezetést és küzdenek is az ellen.

Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy az elmúlt évben csaknem 7 százalékkal – 2770 fölé – emelkedett az előző évhez képest azon balesetek száma, amelyeket ittas vezetők okoztak. Ez az összes tavalyi baleset 13,2 százalékát jelenti.
A rendőrség célja, hogy az ittas vezetés aránya visszaszoruljon, ezért indították útnak a társadalmi összefogásra felszólító chartát.

Bajor Imre – mint a dokumentum egyik aláírója – rendkívül fontosnak nevezte ezt a problémát. Bár ő maga nem vezet autót, mégis – ahogy mondta – figyel erre, még olyan kocsiba sem hajlandó utazni, amelynek sofőrje gyorsan hajt.

A Chartát aláírták a nagyobb biztosítók és italgyártó cégek vezetői mellett olyan szervezetek is, mint a Police Borrend Egyesület, vagy az Anyák az ittas vezetés ellen mozgalom képviselői. A dokumentumhoz és a kezdeményezéshez csatlakozni lehet a www.baleset-megelozes.hu internetes oldalon, vagy személyesen az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztályán. A “Józan közlekedésért” chartát a kihirdetésével egyidőben számos újságíró és a sajtó képviselői is ellátták kézjegyükkel.