Hozzánk nem jön a pusztító felhőszakadás

A hét végéig csapadékos idő várható térségünkben, azután jön a szép idő. Pusztító eső nem valószínű, ami a közelmúlt  szikszói, boldvai, edelényi, tállyai eseményére gondolva több, mint megnyugtató.

Felhőszakadás okozott óriási károkat legutóbb a Dunántúlon. Korábban megyénkben is voltak hatalmas esők, így a múlt héten is. Erdődiné Molnár Zsófia meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci regionális központjának munkatársa elmondta: úgynevezett sekély ciklonok hozzák az esőt, ilyen az is, ami most a Kárpát-medence fölött van. (Átmérője nem csekély, Lengyelországtól Bulgáriáig ér.)

Csapadékos volt az idei nyár, most a Dunántúlon, a múlt héten megyénkben is voltak olyan területek, ahol két nap alatt több eső zúdult le, mint amennyi az átlagos augusztusokban szokott. Minden nyáron kapunk ilyen ciklonokat, amelyek pár napig örvénylenek fölöttünk, felhőkkel takarva a Napot, több-kevesebb esőt engedve ki magukból, de most több érkezett hozzánk – délnyugat felől –, legalább öt ért el minket, és okozott sokmilliárdos kárt.

A meteorológus szerint a hét közepén még csapadékos idő várható térségünkben, de nagy esők nem valószínűek. A hét végére, még inkább a jövő hétre szép időt prognosztizál a szakember. Sok napsütéssel, kevés felhővel, körülbelül 28 fok maximális hőmérséklettel.

SzG