Hoztak preckedlit és vöcsök kuhit

Népviseletben vonultak fel
Népviseletben vonultak fel - © Fotó: Ádám János
Sárospatak – A térség német nemzetiségi önkormányzatai találkoztak Sárospatakon, immár tizedszer.

Nem szeretnék feledni sváb gyökereiket, kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat, valamint jellegzetes ételeiket. Ezért rendezik meg minden évben a Regionális Német Nemzetiségi Fesztivált, melynek az idén Sárospatak volt a gazdája. Már a hivatalos megnyitó előtt nagy volt a sürgés-forgás a Makovecz téren, a rendezvény helyszínén, a résztvevők felöltötték szebbnél szebb népviseletüket, és kicsomagolták otthonról hozott sváb ételeiket.

Fotó: Ádám jános Fotó: Ádám János ©

A gasztronómiai utcában találkozunk Sajó Attilával, a megye legfiatalabb német nemzetiségi önkormányzatának elnökével, azaz a kazincbarcikaival. Mint mondja, a 2014-es választásokkor alakultak, hogy újraélesszék német gyökereiket. Az a céljuk, hogy ismertté tegyék magukat és kapcsolatokat teremtsenek. Szeretnék, ha Kazincbarcikán az általános iskolákban lenne német nyelvoktatás. A fesztiválra elhozták a város hivatalos sörét, a meggyes bajor sört, valamit két különleges édességet, a preckedlit és a vöcsök kuhit.

Segítség mindig van

Híres sváb település Hercegkút. A község asszonyai olyan ízletes ebédet főztek, hogy ennél a sátornál volt a legnagyobb a forgalom.

– Közismert, hogy számunkra nagyon fontos a német hagyományok őrzése, és hogy a sváb ételeket nemcsak ilyenkor, de hétköznapokon is elkészítjük és fogyasztjuk – mondta lapunknak Joószné Naár Erika , a település német nemzetiségi önkormányzatának képviselője. Például a tunkit, amit ide is elhoztak.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Erika megjegyzi, a településen nagyon összetartóak az emberek, szívesen segítenek egymásnak. Táncaikat és dalaikat sem szeretnék elfelejteni, erről a Heimat tánccsoport és a Freundschaft vegyeskar gondoskodik.
– A találkozók nélkül talán végleg feledésbe merülnének a sváb dalok és táncok – tette hozzá Stumpf Andrásné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Herceg­kúton és Rátkán német nemzetiségi iskolákban tanulnak a gyerekek, akik a német nyelvvel is megismerkednek. Ezt fontosnak tartjuk, hiszen ez meghatározza a fiatalok identitását – fogalmazott.

– ÉM-HE –