Hoyzert a mohóság vezette

A németországi bundabotrányban a vád szerint Ante Sapina egy bűnszövetkezet irányítója, amely “szervezet” több mint 2 millió eurót csalt ki a különböző fogadóirodáktól, és az ő instrukciói alapján ténykedett a két gyanúsított játékvezető, Robert Hoyzer és Dominik Marks, valamint a korábban az élvonalban futballozó Steffen Karl is, több mérkőzés kimenetelét is döntően befolyásolva 2004 áprilisa és decembere között.

Sapina elismerte, hogy az ellene felhozott vádak lényegében igazak, ugyanakkor azt állítja, hogy Hoyzer önként ajánlotta fel szolgálatait, mondván, azok mindkettőjük hasznára válhatnak. Sapina ugyanakkor azt is elmondta, hogy Dominik Marks is Hoyzerrel majdnem egyidőben “szállt be a buliba”, és ő is mindig örömmel ajánlotta fel szolgálatait, így például egy novemberi mérkőzés előtt, amikor is Hoyzer hívta Sapinát azzal, hogy Marks szívesen tenne valami “hasznosat” a meccsen, ahová delegálták.

Marks azonban egyelőre mindvégig tagadta az összes ellene felhozott vádat.
– Én szerencsejátékos vagyok – mondta Sapina, akinek legfőbb segítői fivérei, Mark és Filip voltak -, Hoyzer pedig valósággal megőrül a pénzért. Azt is mondhatnám, hogy hasonló gondolkodásúak vagyunk, de ő azt is nagyon élvezte, hogy minden hatalom az övé a pályán.

Hoyzer legnagyobb volumenű meccse a DFB-kupában lejátszott Paderborn-Hamburg SV találkozó volt, ahol a Regionalligában szereplő hazaiak kétgólos hátrányból álltak fel, és nyertek 4-2-re. Hoyzer két tizenegyest adott meg a kiscsapatnak, amelyek finoman szólva is vitathatóak voltak, valamint kiállította Emile Mpenzát, a látogatók belga csatárát.

Ez a mérkőzés 750 ezer eurós bevételt hozott Sapinának, amelyből Hoyzer 20 ezer euróval részesedett. A német bírót örökre eltiltották, miután beismerte a bundázások tényét. Az ügyvédje ugyanakkor jelezte: védencének a Sapina által elmondottakkal kapcsolatos beszámolója másképpen hangzik majd, mint a maffiavezér verziója.

Az, hogy ezen pontosan mit ért, csak csütörtök után derül majd ki, ekkor folytatják majd Sapina kihallgatását, és utána adhatja elő Hoyzer az ő verzióját. Az egész ügy mindenesetre semmiképp nem vet jó fényt a német futballra néhány hónappal a 2006-os világbajnokság előtt…