Hóvirágok, jégkockák és ládák

Miskolc – A hóvirágok adták a legaktuálisabb témát a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek és a sajtó szokásos havi beszélgetésén, az Ökológiai Intézet rendezvényén.

Sok ezer hóvirágot pusztítana el, akik ilyen-olyan céllal leszedik, kitépik a tavasz elején kedvelt árucikknek számító növényt a Bükkben; mint ismeretes, napjainkban szabálysértők egy csoportja ellen már bírósági per folyik, komolybüntetés (akár börtön) is lehet a vége. A beszélgetésen elhangzott: a civil zöldek továbbra is kezdeményezik a hatósági szerepet betöltő nemzeti parknál, hogy végezzenek (közösen) ellenőrzéseket piacokon, mindenekelőtt a miskolci Búza téri piacon; ilyesmire utoljára két éve volt példa.

Beharangozták az eszmecsere során a korábbi országos akciókat helyben – a Holocén egyesület által – folytató-megismétlő jégkocka-akciót (amely április 4.-június 5. között zajlik majd és a klímaváltozás elleni demonstráció a célja), továbbá az Ökológiai Intézet komposztálási programját, aminek keretében száz komposztáló ládát szándékoznak kiosztani a város intézményeinek, iskoláinak, óvodáinak, továbbá egy kiválasztott társasházi közösségnek (ez utóbbira hamarosan kiírják a pályázatot).

BAL