Hóviharok az Egyesült Államok keleti partvidékén

Az előrejelzések szerint több mint harminc centiméternyi hó esik szerdán az Egyesült Államok keleti partvidékén, Washington és Boston között.

A területre a hétvégén kilencven centiméternyi hó esett, amelyet sok helyen még nem tudtak rendesen eltakarítani. Az amerikai fővárosban zárva vannak az iskolák, a szövetségi hivatalok, és az összes repülőjáratot törölték. New Yorkban minden köziskolát bezártak a havazás miatt, és az ENSZ is “hétvégi üzemmódban” működik.


Washingtonban és környékén olyan erős volt a havazás szerdán, hogy több területen vissza kellett hívni az utakról a hókotrókat, és az elektromos vezetékek javítását is elhalasztották, annak ellenére, hogy még mindig több ezren vannak áram nélkül. A Pepco nevű áramszolgáltató arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a nyolcvan kilométer per órásnál is nagyobb széllökésekkel érkező vihar még több villanyvezetéket rongálhat meg.

A Washingtonból induló összes repülőjáratot felfüggesztették, miközben a szövetségi kormányzati hivatalok már három egymást követő napon is zárva maradtak. Erre legutóbb 1996-ban volt példa. A kiesett munka a becslések szerint százmillió dolláros kárt okoz. Az amerikai főváros iskoláiban egészen a hét végégig tanítási szünetet rendeletek el.

New Yorkban, helyi idő szerint szerda délelőtt még alig esett a hó, de az előrejelzések szerint délutánra eléri a várost az erős havazás. Várhatóan harminc centiméternyi hó hullik a városra. Michael Bloomberg polgármester tanítási szünetet rendelt el az állami iskolákban, és közölte, hogy több mint négyezer utcaseprőt küldenek az utcákra havat takarítani, valamint hóekékkel látják el a szemetes kocsikat is. Amint elkezd havazni, 1600 hókotrót kezdi el takarítani New York útjait – közölte Bloomberg.

A havazás miatt hétvégi üzemmódban működik az ENSZ, amelynek New York-i székháza szinte teljesen üres volt szerdán – írta az AFP francia hírügynökség. Az ENSZ kulcsfontosságú munkatársai otthonról dolgoznak, köztük Ban Ki Mun főtitkár is.

Washingtonban, Virginiában és Marylandben már hétvégén szükségállapotot hirdettek.