Friss hírek

2009.03.27. 16:10

Izrael részvételét vizsgálják a szudáni csempészek bombázásában

<p>Szudán vizsgálja annak lehetőségét, hogy izraeli gépek bombáztak-e szállító konvojokat az ország sivatagi részén, de egyelőre nincsenek erre bizonyítékai - közölte pénteken a szudáni külügyi szóvivő. Közben a New York Times című amerikai lap azt jelentette, hogy az izraeli légierő hajtotta végre a támadásokat. Izrael nem kommentálta a vádakat.</p>

A szudáni külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy két rajtaütés is történt csempészek ellen az ország északi, sivatagos részén, januárban és februárban. A támadásokban nagyjából negyven ember halt meg. A szóvivő elmondása szerint nincs arra bizonyíték, hogy a csempészek fegyvereket szállítottak volna.

Ali Szadik az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: először az amerikai légierőt gyanították a bombázások mögött, de kiderült, hogy nem ők voltak. A szóvivő közölte, más lehetőségeket is vizsgálnak, köztük az izraeli részvételt, de "egyelőre nincsen arra utaló jel".

A New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt állította pénteken, hogy az izraeli légierő hajtotta végre a csempészek elleni bombázásokat. Korábban a CBS amerikai televízió is Izrael részvételét jelezte. Az izraeli hadsereg csak annyit közölt, hogy nem szokták az ilyen híreket kommentálni.

A távozó izraeli kormányfő, Ehud Olmert a hírekre reagálva közölte, "mindenhol végrehajtanak akciókat, ahol terrorista célpontokat támadhatnak". Olmert szerint "nincs értelme belemenni a részletekbe, mindenki tudja használni a fantáziáját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!