Hová lettek a tehetségek?

Miskolc – Tavaly nem volt diákolimpikonja Miskolcnak. Hová lettek a tehetséges fiatalok?

Január végén köszöntette a kormányfő és az oktatási miniszter a Nemzetközi Diákolimpiákon tavaly sikeresen szereplő középiskolai tanulókat. Miskolci nem volt közöttük. Pedig évekkel ezelőtt a diákolimpiákon miskolci fiatalok is kiváló eredményeket értek el. Hová tűntek a tehetségek? Vagy tehetségek vannak, csak egyéb problémák állnak a háttérben?

Praktikus gyerekek

Elsőként Veres Pálhoz, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójához fordultunk kérdéseinkkel, aki elöljáróban azt mondta, nem kell megijedni, tehetséges gyerekek ma is vannak. Az olimpiai válogatón a Földesből három diák vett rész tavaly, csak végül nem jutottak be a versenyző csapatba. Annak azonban, hogy mégis kevesebb az elmúlt évekhez képest az országos és nemzetközi eredmény, több oka is van, tette hozzá az igazgató. Először is az, hogy drasztikusan csökkent a gyermeklétszám. Húsz évvel ezelőtt még 5000 nyolcadikos volt Miskolcon, ma csak 1500. Kevesebb gyerekből nyilván kevesebb a kiemelkedő tehetség is. Változott a természettudományos tantárgyak megítélése is az elmúlt években (rossz irányba) emelte ki Veres Pál, így a középiskolába érkező tanulók felkészültsége halványabb, mint például tíz évvel ezelőtt. Következő gond, hogy a gyerekek ma praktikusabban gondolkodnak, mint korábban. Szeretnének maguknak gondtalan diákéveket, így nehezebben választják azt a sok-sok lemondást és munkát, ami egy diákolimpiára való felkészüléssel jár.

– És végül meg kell említeni a tanári megbecsülést – emelte ki az igazgató. – Évekkel ezelőtt az iskolák rendelkeztek szakköri kerettel. Ma egy olimpiai szakkört vezető tanár díjazását legfeljebb pályázaton nyert pénzből tudja megoldani az iskola.

Javultak a mutatók

Mást tapasztal a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, Dudás Imre. Mint fogalmazott, az iskola mutatói évről évre javultak, így több tehetséges gyerek választotta a gimnáziumot. Ezt eredményezte a 8 osztályos képzés beindítása is. A hermanos diákok közül is többen részt vettek diákolimpiai válogatón és előkészítő táborban, de végül nem kerültek be a csapatba. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken viszont az elmúlt öt évben az iskola diákjai kiválóan szerepeltek. Tavaly 23 OKTV-s döntősük volt, 7 diák pedig az első 10-ben végzett.

– Ahhoz, hogy egy diák országos vagy nemzetközi sikereket érjen el, sok minden kell – fűzte hozzá Dudás Imre. – Nem elég a kiváló képesség, a tanárnak és diáknak egymásra kell találnia, és az igazi sikerhez megszállottság is szükséges.

Eredmények:

Nemzetközi Diákolimpián szerzett érmek és fokozatok a Földes Ferenc Gimnáziumban

1998/99. tanév

aranyérem 1

ezüstérem 2

1999/2000. tanév

aranyérem 2

ezüstérem 1

2001/2002. tanév

ezüstérem 1

ezüstfokozat 1

bronzfokozat 2

2002/2003. tanév

ezüstérem 1

bronzfokozat 1

2003/2004. tanév

2004/2005. tanév

Bronzérem 1

2005/2006. tanév

2006/2007. tanév

2007/2008. tanév

2008/2009 tanév