Hosszúpályi: a viharnál is nagyobb kár

Az ítéletidőnél is többet ártottak az emberek a családi ház tetejének helyreállításakor. Az emberi mulasztás és nemtörődömség nagyobb kárt okozott a Tóth család házában, mint a májusi vihar.

Bár megpróbálták rendbehozatni a házat, jelenleg két helyiség kivételével minden szoba alá van dúcolva, egy szobában pedig a mennyezet is leszakadt.

Munkában volt

Dolgoztam a vihar éjszakáján, s csak hazajöttemkor láttam, hogy a tető háromnegyed részét levitte a szél – mesélte Tóth András. – Felfogadtunk egy ismerős vállalkozót, aki ígérte, az egész tetőszerkezetet lecseréli. Azt mondta, ez csaknem másfél millió forintba fog kerülni. Miután nem volt biztosítás az ingatlanon, az önkormányzat a kár helyreállításának felét kifizeti számla ellenében. Félmillió forint előleget adtam a vállakozónak a munka elvégzésére, azonban semmilyen írásbeli megállapodást nem kötöttünk. De mivel ismerős volt, dolgoztam is régebben nála, megbíztam benne. Kár volt. A vihar után néhány héttel hozzákezdtek a munkához: lebontották a megrongálódott tetőt. Ideiglenesen fóliát raktak házunk fölé, hogy az védjen az esőtől.

Ez azonban kevés volt: esős időben akár ha ott sem lett volna a fólia. A ház minden alkalommal beázott, s nincs olyan négyzetcentimétere, amely ne lett volna vizes. Tönkrementek a bútorok, penészes lett a fal s már a gombák is kijöttek a mennyezeten. Egyszerre akár 15–20 edény is ki volt rakva a szobákban, ha jött az égi áldás.

Leszakadt mennyezet

Az egyik szobában leszakadt a mennyezet is, hálót kellett alá rakni – folytatta Tóth András. – Csaknem 2 hónapig éltünk így. Próbáltam elérni a vállalkozót, de jóformán soha nem tudtam vele beszélni. Közben jött néhány csapat, akiket a vállalkozó küldött. Ők folytatták volna a helyreállítást, de vagy anyag nem volt, vagy az esős idő miatt nem dolgoztak. Végül csak megcsinálták a koszorút, megemelték 60 centiméterrel a falat és rá másfél hónappal felrakták a tetőt. A vállalkozó és én aláírtunk egy papírt, hogy készen van az 500 ezer forintnak megfelelő munkával. Csak nem ennyiről volt szó. Most ugyan van tető a házon, de az alatta lévő födém annyira megszívta magát vízzel, hogy az első nagyobb fagy alkalmával biztosan szétfagy. Ki kell cserélni a mennyezetet is emiatt. Ez viszont rengeteg pénz és idő. Nem is tudom, hogyan fogjuk tudni megcsinálni.

A történtekről szerettük volna megkérdezni a szóban forgó vállalkozót is, de őt többszöri megkeresés után sem tudtuk elérni.

Só. A.