Hosszú várólista, kihasználatlan készülékek

Szakemberek szerint aránytalan a magyarországi emlőszűrő-hálózat. Míg valahol túl sok a szűrőállomás, addig máshol nagyon sokat kell várni.

Míg a békéscsabai Réthy Pál Kórházban például akár negyedévet is várni kell a vizsgálatra, addig a győri Petz Aladár Megyei Kórházban csak néhány napot. Nincs hosszú várólista a ceglédi Toldy Ferenc Kórházban sem.

A békéscsabai kórház igazgatója szerint azóta kell sokat várni, hogy beindultak a tömeges szűrővizsgálatok. Aki meghívóval, időpontra érkezik szűrésre, arra nem vonatkozik a várakozás – tette hozzá Boros Zoltán. Cegléden azért fogadják hamar a pácienseket, mert ott még nincs meghívásos szűrőprogram. Vagyis egyelőre csak azokat a betegeket vizsgálják, akik beutalóval érkeznek – nyilatkozta Molnár Attila osztályvezető főorvos.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint újabb mammográfia központokra nincs szükség, van elég, de a meglévőket jobban ki kellene használni. Szűrőbuszokat viszont vásárolhatna az állam, mert így könnyebb lenne megvizsgálni a kis településeken és a tanyán élő nőket – mondta Vasváry Artúrné.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek