Hosszú a tél és kevés a tüzelő

Akt.:
Megyénkben idén is sok kistelepülés pályázott szociális célú tüzelőanyagra
Megyénkben idén is sok kistelepülés pályázott szociális célú tüzelőanyagra
Göncruszka, Miskolc – A szegény családok úgy spórolnak, hogy csak este fűtenek be.

– Ha nincs tűzifa, az emberek minden éghetőt a kályhára dobnak, hogy legalább este legyen egy kis meleg az egyetlen helyiségben. Rongyokkal, kartonpapírokkal, sőt műanyag palackkal is fűtenek. Miskolcon legalább 6–8 ezer embernek jelent gondot a téli tüzelő beszerzés – mondta lapunknak Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke annak kapcsán, hogy csak az ötezer fő alatti települések pályázhattak szociális tűzifára.

Csupán egy hónapra elég a településen a szociális tüzelő.” Jóni István

Drága a fa

– A közmunkásbér nem elég arra, hogy a családok egész télre a tüzelőt is beszerezzék. Mert ha fát vesznek, akkor nem jut semmi másra. Nem kellene, hogy a szociális tűzifa ingyen járjon, csak legyen megfizethető az ára. Jelenleg 22–25 ezer forintba kerül köbmétere. Ha csak 10 ezer lenne, máris megoldódna a probléma – sorolja az elnök.

Elmondja: a szegény családok, közöttük a kispénzű nyugdíjasok is úgy élik túl a telet, hogy csak este fűtenek be. Nappal elmennek otthonról, a fiatalabbak dolgozni, a gyerekek óvodába, iskolába, este néhány órára begyújtanak, éjszaka pedig ruhában alszanak és jól betakaróznak. Váradi Gábor szerint felháborító, hogy 70–80 éves nyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, mert nincs, aki odafigyeljen rájuk.

A miskolci önkormányzat szóvivőjétől megtudtuk, a város dr. Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére idén is szervez tűzifaosztást a rászoruló családoknak a karácsonyi ünnepek előtt. 1500 mázsa fát osztanak szét azoknak a családoknak, nagycsaládosoknak, akik a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézménnyel kapcsolatban állnak. De részesülnek az adományból a rászoruló nyugdíjasok is, főleg az egyedülálló idős emberek. A családsegítő munkatársai minden érintett családot értesítenek majd arról, hol és mikor vehetik át a tüzelőt.

Gázzal

N. László (kérte, teljes nevét ne írjuk meg) gázzal fűt otthon. Neki is spórolnia kell. Napközben nincs otthon a család, akkor 18 fokra állítja a termosztátot, este feljebb veszi 19–20 fokra. Ha nem így tenne, nem tudná kifizetni a gázszámlát. Megtudtuk tőle, így is 20 ezer forintjába kerül havonta a gáz télen, nyáron. Azért így fizeti, mert télen nagyon megugrana a rezsi a fűtés miatt. Idős édesanyja azonban egy abaúji kis faluban él egyedül. László és a testvérei gyakran látogatják édesanyjukat. Gondoskodnak számára tüzelőről, szerencséjükre a kert alatt van egy saját földterületük, ahol még akad egy-két kivágható, nagyobb fa. Ha azonban ezek elfogynak, az édesanyának a kis nyugdíjából kell majd tüzelőt vennie. Ráadásul vigyázni kell a kerten kívül álló fákra, mert néhány falubéli már szemet vetett rájuk. A település önkormányzatához ugyan megérkezett a szociális tűzifa, de az valószínűleg nem lesz elég egész télre, vélekedik László.

Mint ahogy Göncruszkán sem elég egész télre az állam által biztosított szociális tűzifa. Jóni István, a település Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke azt állítja, egy hónapig tart ki a szociális tüzelő. Így aztán itt is spórolni kell. Ahogy a miskolci szegény családok, a göncruszkaiak is csak este fűtenek be, amikor mindenki hazaért. A településen körülbelül 10 olyan család él, melynek komoly gondot okoz a tél. Tüzelőt venni nem tudnak, mert a Tüzépnél drága, a kertjükben összeszedett ágakkal próbálnak meg este befűteni, sorolja az elnök.

Hegyi Erika


Fejenként két köbméter

A szociális célú tüzelőanyagra az ötezer lakosnál kisebb települések pályázhattak. Elbíráláskor figyelembe vették a 2015-ben átlagosan foglalkoztatott közfoglalkoztatottak számát, valamint a településen élő 80 évesnél idősebbek számát. Az önkormányzatok minden igényjogosult után legfeljebb két köbméternyi fát igényelhettek. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfa önrészt kell biztosítania.