Hősöket képeznek minden hónap utolsó hétfőjén Miskolcon

Bárki megtanulhatja és gyakorolhatja az újraélesztést
Bárki megtanulhatja és gyakorolhatja az újraélesztést - © Fotó: ÉM
Miskolc – Minden megyeszékhely mentőállomásán várják­­­­ a laikusokat.

Az egész országra kiterjedő „Hősképzést” indít az Országos Mentőszolgálat. Mostantól kezdve az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés-oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain.

Az első „Hősképző” oktatást január 29-én tartják, délután 3 órától, megyénkben a Miskolci Mentőállomás (Miskolc, Petőfi u. 18.) várja tárt kapukkal az érdeklődőket.

Megmenthető lenne

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében az utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat.

A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek és a más tanfolyamokon korábban képzett laikusok számára is jó lehetőség az OMSZ most induló „Hősképző” rendszere, hiszen a megszerzett tudást rendszeres gyakorlással ébren tartva várható el a legmegfelelőbb segítségnyújtás egy valódi vészhelyzetben. A Hősképző tanfolyamra mostantól minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomások szakemberei.

– ÉM-HI –