Hőség – Tombol a hőség Franciaországban

Párizs, 2015. július 3., péntek (MTI) – Negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet Franciaországban, ahol a kánikula negyedik napja sújtja az ország különböző részeit, egyes helyeken időszakos áramkimaradásokat is okozva.

A hőségriasztást kedd óta fokozatosan terjeszti a meteorológiai szolgálat az országban, pénteken már a megyék felét érintette Franciaország teljes keleti felén és a fővárosban, ahol a hőség légszennyezettséggel is párosul a szélmentes időben. Párizsban már szerdán megdőlt a melegrekord, akkor 39,1 fokot mértek, azóta a 37 fok körül mozog a délutáni legmagasabb hőmérséklet. A kánikula az előrejelzések szerint legalább a jövő hét közepéig eltart.

Az idei első kánikulai hétvégén indulnak az első családok nyaralni, ezért a médiahatóság kérésére a rádiók és a televíziók folyamatosan egészségügyi tanácsokkal szolgálnak a túlzsúfolt utakon autózók számára.

Franciaországban 2003 augusztusában a kánikula több mint 19 ezer idős ember halálát okozta, azóta az illetékes szervek a hőhullámok érkezése előtt elsősorban a tájékoztatással próbálják elkerülni a hasonló incidenseket. Televíziós klipekben figyelmeztetik a lakosságot, hogy sötétítsék el a lakásokat, tartózkodjanak hűtött helyeken, bevásárlóközpontokban vagy mozikban, igyanak naponta 1,5 – 2 liter vizet, hívják fel rendszeresen egyedülálló ismerőseiket.

Párizsban hatalmas feliratok figyelmeztetik a helyieket és a turistákat, hogy a lehető legtöbb vizet igyanak, könnyű ruhákat viseljenek és fedjék le a fejüket. A rendőrség pedig megértően viszonyul a szökőkutakban megmártózókhoz.

Az iskolákban a tanároknak kötelező tették, hogy ügyeljenek arra, minden gyermek elég vizet igyon és senki ne tartózkodjon a napon.

A magas hőmérséklet miatt több helyen is tűz ütött ki elektromos transzformátorokban, aminek következtében kedden a nyugati országrészben egymillió háztartásban volt órákon át áramszünet, szerdán Vanves régiójában 100 ezer lakásban történt hasonló incidens, csütörtökön pedig Le Havre városa borult sötétségbe.

– MTI –