Hőség – ÁNTSZ: több településen magas az ózonterhelés

Akt.:
Hőség – ÁNTSZ: több településen magas az ózonterhelés
Budapest, 2015. július 6., hétfő (MTI) – A napsütéses nyári időjárás nyomán több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást – tették hozzá.

A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján hétfő délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható az ország nagy részén – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

– MTI –


Milyen tüneteket okoz az ózon?

90 mikrogramm/1 köbméter levegőben:

  • a gyermekek tüdőműködése gyengébb lehet

120 mikrogramm/1 köbméter levegő érték felett:

  • nő az asztmatikus veszély, az arra érzékenyeknél

150 mikrogramm/1 köbméter levegő érték felett:

  • gyengül az immunrendszer védelme

160 mikrogramm/1 köbméter levegő érték felett:

  • légúti gyulladás léphet fel

200 mikrogramm/1 köbméter levegő érték felett:

  • köhögés, fejfájás, légzési zavarok és könnyezési inger

240 mikrogramm/1 köbméter levegő érték felett:

  • növekvő gyakorisággal fordulhatnak elő asztmás rohamok
hirdetés


hirdet�s