Gazdaság

2016.08.12. 09:33

Külföldön dolgozni jó

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az ország, az idegen kultúra vagy új barátok megismerése evidens. De mégis, mivel leszünk többek, ha tapasztalatot szerzünk külföldön? Nézzünk röviden három fontos területet - olvasható a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/karriertanacsok/kulfoldon-dolgozni-jo/10474" target="_blank">Cvonline.hu</a> oldalán!</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az ország, az idegen kultúra vagy új barátok megismerése evidens. De mégis, mivel leszünk többek, ha tapasztalatot szerzünk külföldön? Nézzünk röviden három fontos területet - olvasható a Cvonline.hu oldalán!

Idegen nyelv elsajátítása

A legjobb nyelviskola az a közeg, ahol az adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélik. Ez tény. Minden hazai tanfolyamot felülmúl!

Ezt azok tudják legjobban tanúsítani, akik éltek már hosszabb-rövidebb időt külföldön. Akik ezt megtapasztalták, olyan tudásra tettek szert, melyekre itthoni nyelviskolában nemigen lett volna lehetőség. Megesik olykor, hogy a korábban huzamosabb időt külföldön töltő pályázó, aki ismét itthon kíván élni és elhelyezkedni, az állásinterjún lepipálja az őt tesztelő HR-est a nyelvi teszten (Persze egy valamire való cégnél ez egyáltalán nem lehet hátrány.) Ismeri a beszélt nyelv kifejezéseit, szófordulatait és aktívan használja is ezeket. Ha tehát külföldön élünk, ez kiváló alkalom az adott nyelv tökéletesítésére, elsajátítására.

Munkamorál

Nyugati vállalati- és munkakultúra elsajátítása óriási előnyt jelent, ha valaki egy idő után ismét itthon kíván állásra pályázni, vagy akár vállalkozni.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy sok vállalat (főként multinacionális cégek) előszeretettel alkalmaznak korábban külföldön tanuló vagy dolgozó jelentkezőket. Érthető, hiszen az új kolléga hozza magával az ott felszívott tudást, munkavégzési morált, gondolkodást, ami kiválóan passzol a cég vállalati kultúrájába.

Anyagiak

A kereseti lehetőség lényegesen jobb a nyugat-európai országokban, mint itthon. Gyakori elhangzott érv, hogy a mindennapi élettel járó költségek is magasabbak külföldön. Ez igaz. Viszont nem feltétlenül arányosan magasabbak. Lehet, hogy egy adott nyugati országban kétszer drágább a mindennapi élet, mint itthon. A munkabér viszont három-, négy-, ötszöröse az itteninek. Így hosszútávon jelentős összeget lehet félretenni, vagy egyszerűen csak magasabb életszínvonalon élni.

Összességében elmondható, hogyha valaki körültekintően - például egy régóta működő, megbízható közvetítő iroda szervezésében - belevág, akkor a külföldi munkavégzéssel járó időszakból csak nyertesen kerülhet ki.

Halács Gábor, az EUWORK Állásközvetítő iroda munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!