Horvátországban extra jövedelemadót vezetnek be és növelik a forgalmi adót a gazdasági válság miatt

A gazdasági válság miatt új adót vezet be a horvát kormány. Erről szerdán döntött a zágrábi kabinet. Ennek értelmében minden, 3000 kunánál – körülbelül 110 ezer forint – nagyobb jövedelmet 3 százalékos különadóval sújtanak. Az intézkedés a fizetések mellett a nyugdíjakat és egyéb jövedelmeket is érinti. A kormány emellett 1 százalékponttal, 22-ről 23 százalékra növeli az általános forgalmi adót.

Megszüntetik a 0 százalékos adókulcsot is, amelybe eddig a tej, kenyér, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és a könyvek tartoztak. A kabinet arra számít, hogy így a büdzsé 5 milliárd kunához – csaknem 190 milliárd forint – többletbevételhez jut.

Az intézkedések augusztus 1-től lépnek hatályba. A kabinet tervei szerint a különadó jövő év végéig marad hatályban. Az előrejelzések szerint déli szomszédunknál 4,5 százalékkal zsugorodik idén a gazdaság, a hiány pedig 3,3 százalék körül várható.

Az ellenzék bírálta a konzervatív kabinet lépéseit. Szerintük ugyanis elsősorban az állami kiadásokat kellene csökkenteni, nem pedig a bevételeket növelni. Jadranka Kosor miniszterelnök, aki nemrég vette át a posztot a meglepetésszerűen távozó Ivo Sanadertől, korábban azt ígérte, hogy nem nyúl az áfa-hoz, most azonban mégis megemelik a bevételek növelése miatt.