Horvátország legdrágább ingatlana: 44 négyzetméter 132 millió forintért

Elkelt Horvátország legdrágább ingatlana: a dubrovniki óvárosban, a várfalakon álló házért nem kevesebb mint 590 ezer eurót (132 millió forint) fizet ki egy városvédő egyesület. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként csaknem 13 500 eurót (valamivel több mint 3 millió forint) kóstál az ingatlan – olvasható a Jutarnji List horvát lap internetes oldalán.

A tulajdonos még tavaly hirdette meg a 44 négyzetméteres házát. Mivel műemlék épületről van szó, Dubrovnik városának elővásárlási joga van, ám az önkormányzat akkor nem akart 680 ezer eurót (csaknem 155 millió forint) fizetni a tulajdonosnak, pontosabban nem volt ennyi pénze. Kate Popovic így az idén kissé lejjebb engedte az árat, így a Dubrovniki Örökség Baráti Egyesülete veheti meg az ingatlant. A ház különleges, hiszen a városfalon áll, örök panorámával a tengerre és az óvárossal szemben található Lokrum szigetre.

A társaság azt tervezi, hogy vendéglátóhelyet nyit a házban. A várfalakat megmászó turisták szerintük ugyanis szívesen térnek majd be egy pohár üdítőért a tikkasztó melegben. Az egyesületnél elismerték, hogy nagyon drágán veszik meg az ingatlant, de azt mondják: ha valaki más szerezné meg, akkor annak szabad kijárása lenne a városfalra, így ellenőrizni sem lehetne, ki jut ki oda. Ez egyébként bevételkiesést is jelenteni, hiszen a csak külön díjért mászhatnak föl a turisták az óváros falaira, bástyáira. A szervezet egyébként nem teljesen független Dubrovniktól, hiszen a város alapította a társaságot.Sporthírek