Horvátország jó úton halad az EU strukturális alapjainak sikeres lehívása felé

  Brüsszel, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Horvátország jó úton halad az EU strukturális és kohéziós alapjainak sikeres lehívása felé – állapította meg csütörtöki közleményében Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, aki az előző napon részt vett Zágrábban az EU és Horvátország közös parlamenti delegációs ülésén.

Az EP-delegáció találkozott többek között Ivo Josipovic horvát elnökkel és Neven Mimica miniszterelnök-helyettessel, illetve horvát parlamenti képviselőkkel. Bagó Zoltán a horvát parlamentben kiemelte: az előcsatlakozási alapok által nyújtott támogatások nagyban hozzájárultak a strukturális és kohéziós alapok csatlakozás utáni felhasználására való felkészüléshez. Az alapok forrásainak minél sikeresebb lehívása érdekében a magyar EP-képviselő felhívta a figyelmet az adminisztratív kapacitások további megerősítésének fontosságára.
Josipovic elnök – tájékoztatott Bagó – a delegációnak elmondta: Horvátország új kormányának fontos feladata, hogy befektetőket vonzzon az országba, amit az adminisztratív eljárások egyszerűsítésével és a befektetőket megillető jogi védelem megerősítésével lehet elérni.
Neven Mimica a hajógyárak privatizációjának helyzetével kapcsolatban elmondta: a spliti hajógyárnak az új tulajdonosát kiválasztották, a rijekai és trogiri gyár esetében pedig új privatizációs program kidolgozása van folyamatban, melyet egy-két hónapon belül le kívánnak zárni.
Bagó Zoltán kérdésére a miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy a Szerbiával fenntartott stabil jószomszédi kapcsolat széles körű politikai támogatást élvez. Kiemelte azonban, hogy a vasárnapi szerb elnökválasztás fontos tesztje lesz ennek a kapcsolatnak.Sporthírek