Járvány

2020.04.13. 17:06

Tokióban lassult a járvány terjedése, Dél-Koreában többeknek gyógyulás után ismét pozitív lett a tesztje

Tokióban 91 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel 2159-re nőtt a Covid-19-betegek száma – jelentette a hétfői japán média. Dél-Koreában 116-ra nőtt a korábban már gyógyultnak nyilvánított, de a SARS-CoV-2 vírusra másodszor is pozitív tesztet mutatók száma.

A japán járvány egyik gócpontjának számító fővárosban először csökkent száz alá az új fertőzöttek száma kedd óta. Szombaton még 197 újabb fertőzöttet jegyeztek fel a hatóságok. A múlt héten a fővárosban szükséghelyzetet rendeltek el, felkérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

Japánban országszerte 7255 igazolt SARS-CoV-2-fertőzést tartanak nyilván, a halálesetek száma 114 a legfrissebb adatok szerint.

Abe Sindzó kormányfő otthonmaradásra felszólító üzenete dühöt és bírálatot váltott ki az emberekből, akik azzal vádolták, hogy érzéketlen azokkal szemben, akik nem tudnak otthon maradni, mert a kormány társas elkülönítési intézkedései önkéntesek és a munkahely-megszűnések nem járnak kárpótlással.

A Twitteren közzétett üzenetre reagálva egyesek „arisztokratának” titulálták a miniszterelnököt. A vasárnap közzétett egyperces videofelvételen a kormányfő otthon ül, arca kifejezéstelen, a kutyáját simogatja, könyvet olvas és egy távkapcsolót nyomkod.

Abe múlt kedden hirdetett szükségállapotot Tokióban és hat másik prefektúrában, majd szombaton az egész országban. Arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon és 80 százalékkal csökkentsék az emberek közötti érintkezést, de a kereskedelmen kívüli ágazatokban addig nem akart leállást elrendelni, amíg nem értékelik a házi karantén hatásait. Dél-Koreában 116-ra nőtt azoknak a pacienseknek a száma, akiknek másodszor is pozitív lett a vírustesztjük azután, hogy korábban már gyógyultan engedték el őket a kórházból. Dzsong Un Kjong, a koreai betegségmegelőző központ (KCDC) igazgatója hétfőn közölte, hogy a másodszor is pozitívra tesztelt pácienseknél inkább a betegség kiújulásáról, mintsem újrafertőződésről lehet szó és ezek a betegek valószínűleg nem fertőznek.

A kormány vezetői felszólították ugyan a lakosságot, hogy tartsanak fenn szigorú társas elkülönítést legalább április 19-ig, de az esetek számának csökkenésével és az idő tavasziasra fordultával egyre több ember hagyja figyelmen kívül az ajánlásokat.

Az operatív törzs hétfői ülésén hétfőn Csung Szje Kjun miniszterelnök közölte, hogy rövidesen új iránymutatásokat dolgoznak ki, amelyekkel felkérik a lakosokat, hogy maradjanak otthon, kerüljenek minden társas rendezvényt és csak létfontosságú esetekben menjenek ki a lakásaikból.

Dél-Korea 600 ezer koronavírus-tesztet tervez az Egyesült Államokba küldeni Donald Trump amerikai elnök késésére – közölte egy nevének elhallgatását kérő szöuli tisztviselő a Reuters brit hírügynökséggel. Az amerikai katasztrófa-elhárítási hivatal szállítógépe a tervek szerint kedden indul az Egyesült Államokba a tesztekkel. A szállítást és a szállítmány árát az amerikai kormányzat fizeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában