Horváth Ágnes: lesz elég idő a finanszírozási szerződések aláírásához

Az egészségügyi államtitkár közlése szerint szerda délutánig mindössze egy intézmény támadta meg az új finanszírozási szerződés tervezetét. Horváth Ágnes nem árulta el, melyik kórházról van szó. Elmondta viszont, hogy az intézményeknek lesz idejük április elsejéig megkötni az új finanszírozási szerződéseket a biztosítóval, mivel a megyei egészségbiztosítási pénztárakra átlagosan 4-5 intézmény jut, és megfogalmazása szerint “ez nem olyan nagy mennyiség”.

Ugyancsak szerda délutánig megszületett az első megállapodás is két fenntartó között. Miskolcon a megyei önkormányzat fideszes elnöke és a város szocialista polgármestere egyezett meg arról, milyen legyen az ellátás a megyeszékehelyen, melyik intézményben milyen feladatokat lássanak el ezután – közölte Horváth Ágnes.

A megtámadott tervezetről az államtitkár annyit mondott, hogy az egy súlyponti kórháztól érkezett. A keresetlevelet továbbítják majd az illetékes bíróságnak, de az érintett intézménnyel is egyeztetnek még. Azzal voltak egyébként elégedetlenek, hogy a kórház plusz 35 aktív ágyat kapna az új rendszerben. Horváth Ágnes szerint a panasz meglepő, és az intézmény “szólhatott volna előbb is”, mivel akadna a régióban olyan kórház, amely átvenné a 35 ágyat.

Az államtitkár újra felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak szerződnek az egészségbiztosítási pénztárral, nem az önkormányzatok és a fenntartók. Ha valahol április elsejéig nem kötik meg a megállapodást, átmeneti szabályok lépnek életbe: az érintett intézmény kevesebb támogatást kap, és nem pályázhat sem itthon, sem az Uniónál. A csökkentett támogatással kapcsolatban Horváth Ágnes konkrét összeget nem említett, azt mondta, hogy az elvonás kórházanként más és más lehet a vonatkozó kormányrendelet alapján.

Az új struktúrára történő átállásról az államtitkár azt mondta, hogy március 31-ig, azaz szombat éjfélig a régi felállás érvényes. Vasárnap 0 órától bizonyos intézmények illetve osztályok megszűnnek. Ezeken a helyeken a 31-ig felvett betegeket még kezelhetik – krónikus ellátás esetében ez legfeljebb egy hónapig tarthat, aktív ellátásnál pedig az életveszélyt kötelező elhárítani az orvosoknak, és utáni a területileg illetékes kórház veszi át a pácienst. A megszűnő intézmények és osztályok várólistáját kötelező átadni egy másik, kijelölt kórháznak.

A szülészeteknél az átállás azt jelenti, hogy a március 31-ig meginduló szüléseket az eredetileg kiválasztott helyeken vezetik le. Április elsejétől a területi kórházakba kerülnek azok a kismamák, akiknek nincs fogadott orvosuk. Akiknek van, nekik átmenetileg lehetőségük lesz arra, hogy a fogadott orvosukkal szüljenek a területi kórházban. Az is lehetséges, hogy valaki máshol választ szakembert, és nála szül – sorolta az államtitkár.