Horváth Ágnes irányítja ideiglenesen az egészségügyi tárcát, de rendeletet nem alkothat

Molnár Lajos miniszter lemondása után az Egészégügyi Minisztérium operatív vezetését Horváth Ágnes államtitkár látja el – szögezte le Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati személyügyekért felelős államtitkára a tárca pénteki tájékoztatóján. Horváth Ágnes elmondta: államtitkárként minden jogköre megvan, rendeletet viszont nem alkothat. Ezért a helyettesítés szabályozása szerint erre a gazdasági és közlekedési miniszter, Kóka János jogosult.

A két államtitkár egyebek mellett arra a kérdésre reagált: jelenthet-e változást az a tény, hogy a kormányszóvivői iroda pénteki közleménye Kóka Jánost is megnevezi, mint az egészségügyi tárca ideiglenes képviselőjét. Felmerült az is, hogy melyik minisztériumban egyeztetnek a kórházakkal az április 1-ével életbe lépett finanszírozási rendszerről. Horváth Ágnes irányítja ezt a munkát, ahogy a reform első szakaszámak lezárultával a végrehajtást is – erősítették meg a tájékoztatón.

A tájékoztatón bejelentették, hogy a kórházátalakítás miatt állásváltoztatára kényszerülő 1100 orvos és 4500 szakdolgozó májustól olyan támogatásra pályázhat, amely áttelepülésüket segíti. Azok az egészségügyi dolgozók, akik hajlandók olyan településen munkát vállalni, amely jelenlegi lakhelyüktől 50 km-nél távolabb van, a költözésre egyszeri, 3 havi illetményüknek megfelelő vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ez például egy szakdolgozó esetében havi bruttó 150 ezer forinttal számolva bruttó 450 ezer forint. Az orvosoknál 330 ezer forintos átlaggal számolva ez az összeg 990 ezer forint lehet. Többszörösét kaphatja a támogatásnak az, aki még messzebb vállal munkát. Az, aki új munkahelye miatt 300 km-nél távolabb költözik, egyéves illetményt kaphat – ez egy szakdolgozó esetében bruttó 1,8 millió forint, egy orvosnál 3,9 millió forint.

Ennél is több pénzt kaphatnak azok a pályázók, akik olyan régióba költöznek, ahol az árszínvonal magasabb korábbi lakhelyük árszínvonalánál. Tehát figyelembe veszik azt is, hogy az egészségügyi dolgozónak új munkahelyén illetve lakhelyén nagyobbak lesznek a költségei. Így például ha valaki egy faluból a fővárosba költözik a fenti összeg másfélszeresét is megkaphatja – mondta Szetey Gábor.

A pénzre azok pályázhatnak, akiket állami, illetve önkormányzati intézményből bocsátottak el, és ugyanilyen közfinanszírozású kórházban, rendelőintézetben kapnak állást. Feltétel még, hogy a pályázók vállalják: legalább 1 évig új munkahelyükön maradnak. Ha nem töltik ki a 12 hónapot, a támogatást vissza kell fizetniük.

Szetey Gábor elmondta: ha egy házaspár mindkét tagja az egészségügyben dolgozik, és a munkahelyváltoztatás mindkettejükre vonatkozik, külön-külön is pályázhatnak a támogatásra. Mivel a munka-, illetve lakóhelyváltás egész családokat érint, a Mobilitás Program keretében például álláskereső szolgáltatásokat, készségfejlesztő tréningeket is szerveznek. A programról 24 órában érdeklődni lehet jövő héttől a 476-1150-es telefonszámon és emailben a mobilitas@oth.antsz.hu címen.

A Mobilitás Programra 500 millió forintot különítettek el, de ha nagyobb igény jelentkezne, lesznek újabb források is – mondta a személyügyekért felelős államtitkár.