Horváth Ágnes elégedett a kórházak többségének működésével -Fidesz reakcióval

A magyarországi kórházak fele jól gazdálkodik, egynegyedük azonban anyagi problémákkal küszködik – összegezte a júniusban elindított úgynevezett Nagyvizit tapasztalatait Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteken egy fővárosi kórházban. A tárcavezető szerint a helyes gazdálkodás az intézmények és az önkormányzatok felelőssége. A Fidesz viszont úgy látja, akkor beszélhet majd mások felelősségéről a miniszter, ha visszateszik az egészségügybe a már kivont 250 milliárd forintot.

Horváth Ágnes, illetve az minisztérium más munkatársai eddig 40 kórházat kerestek fel bejelentés nélkül, ahol az intézmények gazdálkodása mellett, az ellátási körülményeket is ellenőrizték, illetve azt is hogy hol működik várólista és hogyan. A tárcavezető tapaszatalatai többségében pozitívak, de mint mondta volt olyan intézmény ahol nem tudták megmondani azt sem, hogy mennyi volt eddig a kiadásuk és a bevételük. Horváth Ágnes szerint, a kórházak többsége jól működik, az adósságállomány túlnyomó többségét 25-30 intézmény adja, amelyek már évek óta anyagi problémákkal küszködnek.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy szerinte az intézmények és az azokat fenntartó önkormányzatok felelőssége a helyes gazdálkodás, az Egészségbiztosítási Alap maradványából év végén segítenek majd a rossz anyagi helyzetben lévő kórházaknak, ez azonban nem jelent adósságkonszolidációt -mondta.

A Fidesz szerint Horváth Ágnes akkor beszélhet majd mások felelősségéről, ha a kormány visszateszi az egészségügybe a már kivont többszázmilliárdos támogatást és nem tartja létbizonytalanságban az orvosokat és nővéreket. Szijjártó Péter, a párt szóvivője pénteken azt mondta, hogy a tárcavezető megint nem nézett szembe azzal a rombolással, amit a kormány ámokfutása okozott az egészségügyben. Az ellenzéki politikus szerint, ha az orvosok is úgy vizitelnének, mint a tárcavezető, nem sok esélyük lenne a betegeknek a gyógyulásra.