Horváth Ágnes a megkezdett utat folytatja

Hétfő délután letette a miniszteri esküt Horváth Ágnes, így április 23-tól a minisztérium korábbi államtitkára vezeti az egészségügyi tárcát. Horváth Ágnest hétfő reggel hallgatta meg az Egészségügyi bizottság, ahol akoalíciós pártok megszavavazták, az MDF-es képviselő kivételével viszont egyik ellenzéki képviselő sem támogatta kinevezését. Horváth Ágnes a meghallgatásán azt mondta a megkezdett utat folytatja.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága 13 igen szavazattal támogatta Horváth Ágnes miniszteri kinevezését 9 ellenében. Mikola István, a Bizottság fideszes alelnöke szerint a miniszterjelölt a testületi meghallgatáson lesújtó ismerethiányról tett tanúbizonyságot, szerinte, ha kinevezik Horváth Ágnest, továbbra is folytatódik az egészségügyben az ámokfutás, a káosz. Kökény Mihály, a bizottság elnöke felhívta a figyelmet az egyeztetések és kompromisszumok szükségességére.

A miniszterjelölt meghallgatásán az ellenzéki képviselők leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy Horváth Ágnes mit kíván változtatni a korábbi miniszter, Molnár Lajos által megkezdett egészségügyi reformon, illetve folyamatokon. Molnár Ágnes a bizottság fideszes képviselője “kétségbeesett” kórházfenntartókra és vezetőkre hivatkozva megkérdezte: mikor vonják vissza a vizitdíjat, a kórházi ágyszámokról szóló határozatokat, a beutalási rendről szóló szabályt. Ezen kívül azt firtatta: Horváth Ágnes miniszterként lemond-e az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) privatizációjáról és arról, hogy 50 milliárd forintot kivonjanak az egészségügyből.

A miniszterjelölt válaszában közölte: nem vonják vissza a vizitdíjat, nincs szándékukban privatizálni az OEP-et, nem történt forráskivonás az egészségügyben és nem is lesz. A beutalási rendről azt mondta: a minisztérium csak területi ellátási kötelezettséget határozott meg, ami nem egyenlő a beutalási renddel, tehát a beteg abba a kórházba kéri orvosától a beutalást, amelyikbe akarja. A kórházi ágyszámokkal kapcsolatban azt válaszolta: a jelenlegi határozatot nem változtatják meg, de 2008-ban a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak ismét lehetősége lesz újraosztani az ágyakat a helyi igények és tapasztalatok alapján.

Több képviselő is szeretett volna konkrétumokat megtudni a tárca jelenlegi több biztosítós egészségügyi modell-tervezetéről. Horváth Ágnes közölte: ez nem azonos a Fidesz elképzeléseivel, nem olyan, mint ami korábbi tanulmányokban napvilágot látott. A mostani tervben egyszerre van jelen a verseny és a szolidaritás, ez egy vegyes-kompromisszumos modell – tette hozzá.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: a minisztériumban ugyanaz a csapat, a megkezdett utat folytatja. Nyitottak mindenféle egyeztetésre, és várják is az ellenzék konstruktív javaslatait. Azt azonban hozzátette: szerinte a javaslat nem az, hogy mindenre nemet mondanak, hanem az, ha az ellenzők azt is kifejtik: ha nem így, akkor hogyan.

A meghallgatás végén több ellenzéki képviselő is számonkérte a miniszterjelölt stílusát. Mikola István elmondta: még soha nem volt része ilyen elutasító hangnemben. Csáky András MDF-es képviselő úgy látta: a jelöltből hiányzik az az alázat, amely a miniszterséggel járó felelősséghez szükséges. Schvarcz Tibor az MSZP frakció nevében elmondta: Az egészségügyi reform “finomhangolására” és a folyamatok stabiliálására van szükség. Ha mindez – ahogy a jelölt ígéri – megtörténik a szocialisták támogatják a kinevezését. Korábban a stílussal és a készséggel volt baja az MSZP-nek, remélik e téren változás lesz – tette hozzá a bizottság szocialista alelnöke.

A szavazás előtt Csáky András MDF-es képviselő távozott az ülésről, így a végeredmény: a 10 ellenzéki képviselő közül 9 szavazott Horváth Ágnes kinevezése ellen, a 13 koalíciós bizottsági tag támogatta.