Helyi közélet

2015.03.18. 13:21

Felmentik a miskolci színház igazgatóját?

Miskolc - Felmentik Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját - értesült az InfoRádió. Kiss Csaba a rádió megkeresésére elmondta: minden előzmény nélkül kedden délelőtt behívatta őt Kriza Ákos polgármester, és közölte az elhatározását, miszerint a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi a következő évadot, így felmenti őt.

Miskolc - Felmentik Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját - értesült az InfoRádió. Kiss Csaba a rádió megkeresésére elmondta: minden előzmény nélkül kedden délelőtt behívatta őt Kriza Ákos polgármester, és közölte az elhatározását, miszerint a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi a következő évadot, így felmenti őt.A színház ügyében szerda délután 5-re hívták össze a közgyűlés rendkívüli ülését. Kedden délután az Észak-Magyarország arról kérdezte a városháza szóvivőjét, érinti-e a közgyűlés várható döntése a miskolci színház igazgatói posztját. Választ nem kaptunk. Szerda reggel annyit közölt Koczák Szilvia szóvivő: a közgyűlési ülés után kap tájékoztatást a sajtó.

Úgy tudjuk: Kiss Csabát nem hívták meg a várhatóan az ő igazgatói állásáról szóló közgyűlési ülésre, amelynek egyetlen napirendi pontja ez: Javaslat a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot érintő döntések meghozatalára. A képviselő-testületet dr. Kriza Ákos polgármester hívta össze.

Ami a színházon belüli hangulatot illeti: az Észak-Magyarország a napokban közölt hosszabb összeállítást arról, hogy megszűnik a művészeti tanács az intézményben. Ez volt az a testület, amelynek rendező és dramaturg tagjai egyszerre érkeztek a 2012 elején öt évre kinevezett direktorral, Kiss Csabával, akinek a pályázatában szerepelt a közös irányítás modellje. Értesülésünket a művészeti tanács tagjai nem kívánták kommentálni. Kiss Csaba viszont terjedelmes interjút adott a történtekről (ezt itt is elolvashatják). Ebben szóba került, hogy a Miskolci Nemzeti Színház jelenleg az ország egyik legjobb hírű művészeti intézménye. (A Keszég László rendezte erdély-Tündérkert című előadásuk az idei országos színházi mustrán, a POSZT-on képviseli a helyi teátrumot. A színház eddigi rendezői, Béres Attila és Rusznyák Gábor máshol született alkotásaival egyetemben - a szerk.)

Tény, hogy a színház jövő évadának műsorterve elkészült. Egyebek között a Kossuth-díjas Zsótér Sándor, Lukáts Andor is rendezne itt. A közgyűlésnek azt is mérlegelnie kell: használ-e a város kiemelt művészeti intézményének az igazgatóváltás.

Kiss Csaba elődje egyébként Halasi Imre volt, az ő kinevezése is öt évre szólt, ám egy évvel korábban távoznia kellett. Az ok az volt, hogy gazdasági társaságokká szervezték át a helyi művészeti intézményeket.

ÉM-BA


Miskolc - Megszűnik a művészeti tanács a Miskolci Nemzeti Színházban. Az igazgató szerint kár. Akkor miért lett vége? Interjú: Kiss Csabával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában