Magyarország

2012.05.03. 11:24

MSZP: illúzió, hogy nem az emberekkel fizettetik meg a tranzakciós adót

  Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint illúzió azt hinni, hogy az emberek és a vállalkozások nem érzik meg a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, és azt csak a bankok fizetik majd meg.

 

Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint illúzió azt hinni, hogy az emberek és a vállalkozások nem érzik meg a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, és azt csak a bankok fizetik majd meg.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: ahogy a bankadó miatt növekedtek a pénzügyi szolgáltatások költségei, ugyanígy a tranzakciós adó miatt is növekedni fognak. Megjegyezte, hogy a banki különadó - amelynek a mértékét és nem a bevezetését kifogásolta az MSZP - hitelszűkét okozott, ami a hitelre szoruló vállalkozásokat sújtotta.

A szocialista politikus ezzel arra reagált, hogy Orbán Viktor a kormánypárti frakciószövetség szerdai ülése után újságíróknak azt mondta: a pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzintézetek fizetik majd, nem az emberek. A miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, hogy meg lehet-e akadályozni a költség áthárítását, azt felelte: "a bankadó esetében sikerült".

A sajtótájékoztatón Burány Sándor fenntarthatatlannak és károsnak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, mondván, hogy az a legjobban teljesítő ágazatokat különadóval terheli, a legnehezebb helyzetű kis- és közepes vállalkozásokra pedig a bérkompenzációval rak nagy terhet.

Kiemelte azt is, hogy a Széll Kálmán Terv új változatában szereplő adókra kizárólag azért van szükség, hogy a kormány pótolni tudja az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt kieső 500-600 milliárd forintot. Mint mondta, a kormány a "legvadabb neoliberális politikához" hasonlóan figyelmen kívül hagyja a szociális szempontokat.

Párttársa, Tukacs István is arról beszélt, hogy az eddigi adóváltozások csak a legtehetősebbeknek kedveztek, miközben az európai uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a felső áfakulcs.

A képviselő azt is mondta, hogy az Orbán-kormány most a szerkezeti átalakítások helyett az adóprés szorosabbra tekerését választotta, a tranzakciós adóval pedig a legbiztosabb bevételi forráshoz nyúl, a készpénzfelvétel, a rezsibefizetés, a fizetések átutalása ugyanis megkerülhetetlen.

Tukacs István szerint ugyanakkor a kormány adóterveinek egy részét a közvélemény-kutatási adatok motiválják, ezeknek köszönhető, hogy a tervekkel ellentétben várhatóan mégsem szűnik meg a 2, illetve 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó.

Burány Sándor az MTI kérdésére önmagában helyes célnak minősítette, hogy Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciót, még a nyári szünet előtt fogadják el a költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. Véleménye szerint azonban a törekvés hiteltelen, hiszen a tavaly év végén megalkotott büdzsét máris módosítani kellett, a kormány pedig már évközben bevezetné a telefonadót.

Tukacs István ugyanerre a kérdésre azt felelte: a kormány a külvilágnak akar bizonyítani, ő azonban a nemzetgazdasági tárcát alkalmatlannak tartja arra, hogy évközben megbízható és hiteles költségvetési terveket készítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!