Horgászó határőrök Nábrádon

Horgászó határőrök Nábrádon
A nábrádi horgásztó partját fura szerzemények lepték el.

Az, hogy horgászbottal, rafinált hangot kiadó – sípoló, berregő –, vagy éppen fényt kibocsátó, esetleg egyszerűen csak ruha csipeszelésére is használható kapásjelzőkkel, zárt vödrökben „szigorúan bizalmas, rettentően titkos” receptek alapján készített csalival felszerelt harmincnál is több horgász kereste helyét. De hogy valamennyien – nem hal – hanem határőrök is, már valami. A hab a  tortán sem maradt el – ráadásul szakszervezeti tagok is egytől egyig.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) 103. számú – vagyis a Nyírbátori Határőr Igazgatóság – alapszervezete rendezte meg I., hagyományteremtő horgászversenyét.

Harmincegyen neveztek a kétfordulós versenyre. Mindenki két bottal – két horoggal vetélkedhetett. Sorsolással döntötték el a helyeket. Ebéd után pedig újra kisorsolták azokat. Így a két öt-öt órás fordulót mindenki váltott helyen horgászhatta.

Ha a zsákmány nem is volt eget rengető, mindenkinek akadt horgára hal. A ponty és kárász mellett fogtak keszeget és süllőt is.

Az első 6020 grammal a beregsurányiak Szász Attila törzszászlósa, a második Gyenge Szilárd Gábor őrmester 5930 grammal (Záhony), a harmadik pedig Gyenge László főhadnagy 5920 grammal (Záhony) lett.

A legkisebb halat, egy 56 grammos keszeget Tőrös Elek főtörzsőrmester ( Beregsurány), a legnagyobbat, egy 5250 grammos pontyot Gyenge László főhadnagy (Záhony) fogta ki.

A három dobogós mellett ők külön díjban részesültek. A díjakat és különdíjakat amelyek természetesen különböző horgászfelszerelések voltak Szepesi István dandártábornok határőr igazgató, Molnár László alezredes rendészeti igazgatóhelyettes és Gyenes József a BRDSZ nyírbátori alapszervezetének titkára adta át.

– Tanyik József –