Hordozókendő az ózdi szülészetre

Hordozókendő az ózdi szülészetre
© Fotó: Kajdi Szabolcs
Ózd – Mamának és babának egyaránt jó a kendő használata.

Hordozókendőt kapott az Almási Balogh Pál Kórház szülészeti osztálya. Az adomány egy országos összefogás eredménye. A kendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek körülbelül 4 éves koráig elöl- csípőn- és háton hordozásra. Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a testközelben nevelkedő babák erősebben kötődnek édesanyjukhoz, biztonságban érik magukat, kevesebbet sírnak, testileg és lelkileg jobban fejlődnek. A „Hordozókendőt a szülészetekre!” akció egy internetes portálon megjelent cikk után változott országos kezdeményezéssé. Ózdon a Zsebi Baba-Mama Szakáruház csatlakozott a felhíváshoz, és biztosította a kórház szülészeti osztályának a hordozókendőt.
– A mamának azért jó, mert nem kerül stressz helyzetbe azáltal, hogy a babája ott sír az ágyon, neki épp pelenkát kellene cserélnie, de közben csönget a postás és odaég a rántás is – mondta Zepf Erika tanfolyamvezető. – A babának pedig azért jó, mert az átmenetet a belső, a méhen belüli világ és a külvilági élete között meg tudjuk teremteni azáltal, hogy magunkon hordozzuk, közel van hozzánk és ugyanazt érzékeli, mint amit a méhen belül érzékelt, tehát az édesanyának az élettani funkcióit.
Az adomány átadását követően a szülészeti osztály nővérei és a város védőnői egy rövid bemutatót követően saját maguk is kipróbálhatták a hordozókendőt. Az Almási Balogh Pál Kórház immár több éve „Bababarát kórház”-ként üzemel, vagyis az újszülöttek azonnal bőrkontaktusba kerülnek az édesanyákkal. A kötődés a legfontosabb – mondta a rögtönzött képzés után Dr. Kós Csaba a kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.
„Vannak olyan fokozott foglalkozást igénylő babák, akik – főleg három hónapos kor alatt – nagyon sokat sírnak és az anyukák nem tudnak velük mit csinálni. Ilyenkor javasolt a hordozókendő használata, mert ebben garantáltan meg fognak nyugodni a babák” – tette hozzá Dr. Kós Csaba.
Pozitívan vélekednek a hordozókendőről a város védőnői is. A hordozás során a baba a hordozóval együtt mozog, a folyamatos, apró mozdulatok állandó ingert jelentenek az egyensúlyszervnek, a kisagynak és az izomzatnak, így fejlesztve azokat.

Pozitív hatással

– Nagyon jónak tartom azt, hogy a védőnők és az újszülött osztályon dolgozók már itt az osztályon megismertessék a kismamákat a hordozókendőnek a használatával, mert a későbbi anya-gyermek kapcsolatban ez kizárólag pozitív hatással bír – mondta Pataki Gabriella védőnő.
A hordozókendőket csak szakáruházakban érdemes beszerezni, mert azok speciális szövési technikával készülnek. Széltében és hosszában nem, csupán keresztben rugalmasak, felveszik a baba természetes görbületeit, jól megtámasztják a gerincét, anélkül, hogy természetellenes helyzetbe kényszerítenék őket.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .